Ирачке градове руше оружјем из Хрватске

Ирачки градови руше се хрватским оружјем, пребаченим са загребачког аеродрома "Плесо" - тврде хрватски медији.

Регион 16.06.2014 | 14:39
Ирачке градове руше оружјем из Хрватске

У пројекту, који је осмислила ЦИА, са "Плеса" је, наводно, одлетјело 75 авиона са оружјем у Турску и Јордан, одакле је одвезено у Сирију.

Борци ИСИЛ-а (Исламске државе Ирака и Леванта) у освајању ирачких градова употребљавају и хрватско наоружање које је током 2012. и 2013. године из хрватских војних складишта пребачено побуњеницима у
Сирију.

Ријеч је оружју чији су трансфер "Слободној сиријској војсци" договарали амерички Стејт департмент и ЦИА.

Оружје је платила Саудијска Арабија, а у Сирију је стизало преко Хрватске, Турске и Јордана.

Према објављеним подацима, са Плеса је током 2012. и 2013. године полетјело 75 транспортних цивилних авиона са око 3000 тона оружја и миниције.

Тим авионима је, осим хрватског оружја, пребацивано и оружје из других европских држава, чије су прикупљање организовале САД.

САД помажу оружјем снаге које желе да сруше сиријског предсједника Асада, али су ти војници сада прешли у Ирак и придружили се исламистим у освајању ирачких градова.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Радован

16.06.2014 13:52

И шта је ту новина, шта је писац хтио рећи. Паметни људи они су направили државу са тим оружјем па узели паре за њега и ушли у ЕУ. Ми смо гинули да СНСД добије државу, оружје којим смо направили ту творевину смо погазили тенковима, сад сједимо у инпровизованом шатору и чекамо конзерве из Бањалуке.

ОДГОВОРИТЕ