Iračke gradove ruše oružjem iz Hrvatske

Irački gradovi ruše se hrvatskim oružjem, prebačenim sa zagrebačkog aerodroma "Pleso" - tvrde hrvatski mediji.

Region 16.06.2014 | 14:39
Iračke gradove ruše oružjem iz Hrvatske

U projektu, koji je osmislila CIA, sa "Plesa" je, navodno, odletjelo 75 aviona sa oružjem u Tursku i Jordan, odakle je odvezeno u Siriju.

Borci ISIL-a (Islamske države Iraka i Levanta) u osvajanju iračkih gradova upotrebljavaju i hrvatsko naoružanje koje je tokom 2012. i 2013. godine iz hrvatskih vojnih skladišta prebačeno pobunjenicima u
Siriju.

Riječ je oružju čiji su transfer "Slobodnoj sirijskoj vojsci" dogovarali američki Stejt department i CIA.

Oružje je platila Saudijska Arabija, a u Siriju je stizalo preko Hrvatske, Turske i Jordana.

Prema objavljenim podacima, sa Plesa je tokom 2012. i 2013. godine poletjelo 75 transportnih civilnih aviona sa oko 3000 tona oružja i minicije.

Tim avionima je, osim hrvatskog oružja, prebacivano i oružje iz drugih evropskih država, čije su prikupljanje organizovale SAD.

SAD pomažu oružjem snage koje žele da sruše sirijskog predsjednika Asada, ali su ti vojnici sada prešli u Irak i pridružili se islamistim u osvajanju iračkih gradova.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Radovan

16.06.2014 13:52

I šta je tu novina, šta je pisac htio reći. Pametni ljudi oni su napravili državu sa tim oružjem pa uzeli pare za njega i ušli u EU. Mi smo ginuli da SNSD dobije državu, oružje kojim smo napravili tu tvorevinu smo pogazili tenkovima, sad sjedimo u inprovizovanom šatoru i čekamo konzerve iz Banjaluke.

ODGOVORITE