Јовановићева мрежа лажних универзитета

Немачка новинска агенција Дојче веле разоткрила Мићу Јовановића, мада је он покушао да сакрије и обрише са свог сајта информације о школама које је наводно оснивао у иностранству

Србија 16.06.2014 | 07:39
Јовановићева мрежа лажних универзитета

Приватни универзитет Мегатренд у Београду нашао се у жижи јавности након оптужби да је докторска дисертација актуелног министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, коју је он одбранио на том универзитету обиловала плагијатима, пише Дојче веле.

Стефановић је те оптужбе одбацио, а огласио се и Сенат Мегатренд универзитета који је саопштио да је комисија, коју је формирао Сенат универзитета утврдила је да нема основа за оспоравање оргиналности Стефановићеве докторске дисертације. Паралелно с тим, пажња јавности фокусирана је и на Стефановићевог ментора на дисертацији, ректора Мегатренда Мићу Јовановића.

Њега је министар просвете Срђан Вербић позвао да поднесе оставку јер је утврђено да на Лондонској школи економије и политичких наука нема докторске тезе ректора Јовановића.На Мегатренду су били „изненађени том информацијом“, рекао је заменик ректора тог Универзитета, али и додао да „универзитет нормално функционише“.

Оно што међутим не функционише нормално јесте интернет-презентација Мегатренда, односно поједине њене странице које се односе на студирање на наводним Мегатренд универзитетима у Лондону, Бечу и Јапану.Лондонски Мегатренд – wхере ис тхат?

„Пословна школа Западни Лондон“ (Wест Лондон Бусинесс Сцхоол) се, према званичним наводима који су преко ноћи уклоњени са интернет-странице Мегатренда, „налази у саставном делу универзитетске мреже“.

Та лондонска школа, „основана је у сарадњи са 'Лондонском школом за бизнис и финансије' (Тхе Лондон Сцхоол оф Бусинесс анд Финанце – ЛСБФ) и Школе за бизнис и менаџмент из Гренобла (Гренобле Градуате Сцхоол оф Бусинесс – ГГСБ)“. У регистру владе Уједињеног Краљевства, где су побројане све високообразовне установе чије дипломе и сертификате признаје држава, нема ни трага универзитету Мегатренд и његовој лондонској пословној школи. Две поменуте Мегатренд-институције не спомињу се ни у извештају британског Министарства за универзитете и науку из 2013. године.

У електронској комуникацији, шеф одсека за односе са јавношћу и комуникације ЛСБФ Роб Форбс, потврдио је за Дојче веле да су информације Мегатренда нетачне.

Он је истакао и да, супротно тврдњама Мегатренда, та школа није један од оснивача „Пословне школе Западни Лондон“. Форбс наводи да је пре пет година (2009. прим. аут), постојао споразум о размени студената са Мегатрендом који, међутим, никада није реализован. Форбс је такође наглашава да никада није чуо ни за какву школу WЛБС.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јулио

16.06.2014 07:51

Ово је страшно ста се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

16.06.2014 07:56

Подивљали кради...питализам.

ОДГОВОРИТЕ