Jovanovićeva mreža lažnih univerziteta

Nemačka novinska agencija Dojče vele razotkrila Miću Jovanovića, mada je on pokušao da sakrije i obriše sa svog sajta informacije o školama koje je navodno osnivao u inostranstvu

Srbija 16.06.2014 | 07:39
Jovanovićeva mreža lažnih univerziteta

Privatni univerzitet Megatrend u Beogradu našao se u žiži javnosti nakon optužbi da je doktorska disertacija aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koju je on odbranio na tom univerzitetu obilovala plagijatima, piše Dojče vele.

Stefanović je te optužbe odbacio, a oglasio se i Senat Megatrend univerziteta koji je saopštio da je komisija, koju je formirao Senat univerziteta utvrdila je da nema osnova za osporavanje orginalnosti Stefanovićeve doktorske disertacije. Paralelno s tim, pažnja javnosti fokusirana je i na Stefanovićevog mentora na disertaciji, rektora Megatrenda Miću Jovanovića.

Njega je ministar prosvete Srđan Verbić pozvao da podnese ostavku jer je utvrđeno da na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka nema doktorske teze rektora Jovanovića.Na Megatrendu su bili „iznenađeni tom informacijom“, rekao je zamenik rektora tog Univerziteta, ali i dodao da „univerzitet normalno funkcioniše“.

Ono što međutim ne funkcioniše normalno jeste internet-prezentacija Megatrenda, odnosno pojedine njene stranice koje se odnose na studiranje na navodnim Megatrend univerzitetima u Londonu, Beču i Japanu.Londonski Megatrend – where is that?

„Poslovna škola Zapadni London“ (West London Business School) se, prema zvaničnim navodima koji su preko noći uklonjeni sa internet-stranice Megatrenda, „nalazi u sastavnom delu univerzitetske mreže“.

Ta londonska škola, „osnovana je u saradnji sa 'Londonskom školom za biznis i finansije' (The London School of Business and Finance – LSBF) i Škole za biznis i menadžment iz Grenobla (Grenoble Graduate School of Business – GGSB)“. U registru vlade Ujedinjenog Kraljevstva, gde su pobrojane sve visokoobrazovne ustanove čije diplome i sertifikate priznaje država, nema ni traga univerzitetu Megatrend i njegovoj londonskoj poslovnoj školi. Dve pomenute Megatrend-institucije ne spominju se ni u izveštaju britanskog Ministarstva za univerzitete i nauku iz 2013. godine.

U elektronskoj komunikaciji, šef odseka za odnose sa javnošću i komunikacije LSBF Rob Forbs, potvrdio je za Dojče vele da su informacije Megatrenda netačne.

On je istakao i da, suprotno tvrdnjama Megatrenda, ta škola nije jedan od osnivača „Poslovne škole Zapadni London“. Forbs navodi da je pre pet godina (2009. prim. aut), postojao sporazum o razmeni studenata sa Megatrendom koji, međutim, nikada nije realizovan. Forbs je takođe naglašava da nikada nije čuo ni za kakvu školu WLBS.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Julio

16.06.2014 07:51

Ovo je strašno sta se radi.

ODGOVORITE
Name

xxl

16.06.2014 07:56

Podivljali kradi...pitalizam.

ODGOVORITE