Бан Ки Мун: Хитно зауставити оружане сукобе

Генерални секретар УН Бан Ки Мун апеловао је да  украјинске и проруске снаге одмах обуставе оружане сукобе и да рјешење кризе потраже дијалогом.

Свијет 15.06.2014 | 17:58
Бан Ки Мун: Хитно зауставити оружане сукобе

Генерални секретар УН изразио је забринутост што недавни дипломатски напори у том правцу нису уродили плодом и апеловао да обје стране хитно примјене одредбе женевског споразума од 17. априла који нуди јасан пут за мирно рјешење.

"Наставак насиља у источној Украјини, у коме има све више жртава, и погоршање хуманитарне ситуације наглашава потребу за престанак непријатељстава и рјешавање кризе путем преговора и дијалога",
нагласио је Бан Ки Мун у саопштењу.

Русија је 12. јуна поднијела Савјету безбједности УН нацрт резолуције у којем се све стране у сукобу позивају на уздржавање од акција којима се пријети животима и безбједности цивила и изражава забринутост зато што украјинска војска употребљава забрањено оружје, укључујући запаљиве бомбе.

Генерални секретар УН је у саопштењу изразио подршку новоизабраном украјинском предсједнику Петру Порошенку и солидарност са народом Украјине у овом тешком времену.

"Сви морају да ураде свој дио посла да би се Украјина вратила с руба провалије и да се осигура њено јединство, суверенитет и територијални интегритет", наводи се у саопштењу.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

xxл

15.06.2014 16:03

Шути тамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

15.06.2014 16:12

Јесте ли УН-овци пожељели да вас вежу за бандере?Хехехехеее..

ОДГОВОРИТЕ
Name

рањаш

15.06.2014 16:33

Марионета

ОДГОВОРИТЕ