Ban Ki Mun: Hitno zaustaviti oružane sukobe

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je da  ukrajinske i proruske snage odmah obustave oružane sukobe i da rješenje krize potraže dijalogom.

Svijet 15.06.2014 | 17:58
Ban Ki Mun: Hitno zaustaviti oružane sukobe

Generalni sekretar UN izrazio je zabrinutost što nedavni diplomatski napori u tom pravcu nisu urodili plodom i apelovao da obje strane hitno primjene odredbe ženevskog sporazuma od 17. aprila koji nudi jasan put za mirno rješenje.

"Nastavak nasilja u istočnoj Ukrajini, u kome ima sve više žrtava, i pogoršanje humanitarne situacije naglašava potrebu za prestanak neprijateljstava i rješavanje krize putem pregovora i dijaloga",
naglasio je Ban Ki Mun u saopštenju.

Rusija je 12. juna podnijela Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije u kojem se sve strane u sukobu pozivaju na uzdržavanje od akcija kojima se prijeti životima i bezbjednosti civila i izražava zabrinutost zato što ukrajinska vojska upotrebljava zabranjeno oružje, uključujući zapaljive bombe.

Generalni sekretar UN je u saopštenju izrazio podršku novoizabranom ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku i solidarnost sa narodom Ukrajine u ovom teškom vremenu.

"Svi moraju da urade svoj dio posla da bi se Ukrajina vratila s ruba provalije i da se osigura njeno jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet", navodi se u saopštenju.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

xxl

15.06.2014 16:03

Šuti tamo!

ODGOVORITE
Name

xxl

15.06.2014 16:12

Jeste li UN-ovci poželjeli da vas vežu za bandere?Heheheheee..

ODGOVORITE
Name

ranjaš

15.06.2014 16:33

Marioneta

ODGOVORITE