Јосиповић одузима одликовања Санадеру

Председник Хрватске Иво Јосиповић донео је одлуку којом се бившем председнику Владе Иви Санадеру, због поступања противном правном поретку и моралним нормама у Републици Хрватској одузимају додељена одликовања.

Регион 15.06.2014 | 16:37
Јосиповић одузима одликовања Санадеру

Ту је одлуку председник Иво Јосиповић донео на основу чланка 36. Закона о одликовањима и признањима Републике Хрватске, саопштено је из председништва.

Председник Републике Хрватске може на предлог Државнога повереништва за одликовања и признања или по властитој одлуци донети одлуку о одузимању одликовања и признања ако носитељ одликовања или признања поступа противно правном поретку или моралнимнормама у Републици Хрватској.

Закон прописује да се одликовања не смеју носити и истицати на начин и у пригодама у којима би се вређали углед и достојанство Републике Хрватске, или који би били супротни сврси доделе одликовања.

Одузето одликовање или признање враћа се Уреду председника Републике.

Иво Санадер, који је правоснажно осуђен у случају ИНА-МОЛ, као хрватски председник Владе добио је и друго по значењу хрватско одликовање - велеред краљице Јелене с лентом и Даницом, које му за изузетан допринос развитку односа Републике Хрватске и хрватског народа с другим државама и народима у 2008. на предлог Хрватског сабора, доделио тадашњи  хрватски председник Стјепан Месић.

Коментари / 0

Оставите коментар