Josipović oduzima odlikovanja Sanaderu

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović doneo je odluku kojom se bivšem predsedniku Vlade Ivi Sanaderu, zbog postupanja protivnom pravnom poretku i moralnim normama u Republici Hrvatskoj oduzimaju dodeljena odlikovanja.

Region 15.06.2014 | 16:37
Josipović oduzima odlikovanja Sanaderu

Tu je odluku predsednik Ivo Josipović doneo na osnovu članka 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, saopšteno je iz predsedništva.

Predsednik Republike Hrvatske može na predlog Državnoga povereništva za odlikovanja i priznanja ili po vlastitoj odluci doneti odluku o oduzimanju odlikovanja i priznanja ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnimnormama u Republici Hrvatskoj.

Zakon propisuje da se odlikovanja ne smeju nositi i isticati na način i u prigodama u kojima bi se vređali ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske, ili koji bi bili suprotni svrsi dodele odlikovanja.

Oduzeto odlikovanje ili priznanje vraća se Uredu predsednika Republike.

Ivo Sanader, koji je pravosnažno osuđen u slučaju INA-MOL, kao hrvatski predsednik Vlade dobio je i drugo po značenju hrvatsko odlikovanje - velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, koje mu za izuzetan doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima u 2008. na predlog Hrvatskog sabora, dodelio tadašnji  hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

Komentari / 0

Ostavite komentar