На Косову хиљаде жртава и ниједан злочинац

Петнаест година после сукоба на Косову, злочини нису решени, сведоци се застрашују, а осудјују готово само обични војници, оцењује бечки дневник "Пресе".

 

Србија 15.06.2014 | 16:15
На Косову хиљаде жртава и ниједан злочинац

"Пресе" истиче да је тешко привести одговорне за злочине српских снага пред лице правде, али да је још теже у случају бивших припадника албанске ОВК.

Лист наводи да је више од 13.000 људи, пре, за време и после сукоба, од јануара 1998. до децембра
2000. убијено или се и даље воде као нестали, при чему "нестали" значи да њихови лешеви још нису пронадјени.

Косово је обележено клановским и породичним структурама и у таквој ситуацији заштита сведока је готово немогућа, оцењује лист.

"У року од два сата, они сазнају где живи мајка сведока", објаснио је један неименовани адвокат
искуство са гоњењем злочинаца ОВК.

После ванредних избора, Косово ће ускоро добити нову владу, а на месту премијера могао би поново бити Рамуш Харадинај, кога је Хашки трибунал ослободио, наводи "Пресе" истичући да је више сведока против њега, под сумњивим околностима, изгубило живот.

Правник, који је желео да остане анониман, указао је за бечки лист да сведоци често дају исказ приликом истраге како би олакшали своју савест, али током судјења чине све како би сопствене изјаве "минирали".

шеф Фонда за хуманитарно право у Приштини Беким Блакај критички гледа на будући медјународни трибунал који треба да расветли злочине ОВК над Србима.

Он сматра погрешним што је суд поново једна институција формирана "споља".

"До сада су косовске институције доживеле неуспех у обезбедјивању правде за жртве ратних злочина,
тако нам неће поћи за руком да на Косову упоставимо владавину права", оценио је Блакај додајући да многи становници Косова неће прихватити пресуде против некадашњих команданата ОВК јер ће то бити "правда која долази споља".

Ни новинар приштинског листа "Коха диторе" Вехби Кајтази не очекује пуно од медјународног трибунала који ће се бавити злочинима ОВК. "Ни Еулекс није могао довољно да заштити сведоке. Њима је прећено или су поткупљени и повукли су своје изјаве", казао је Кајтази подсећајући на случај Фатмира Љимаја.

Кајтази сматра да правда неће стићи "највише" из ОВК, као што је премијер Хашим Тачи. "Он никада не би прихватио суд да није добио медјународне гаранције", уверен је косовски новинар.

Говорећи о судјењима за злочине у Србији, лист подсећа да у Србији постоји специјално тужилаштво за ратне злочине на простору бивше Југославије.

Медјутим, ако Тужилаштво буде радило овим темпом мораће већину случајева препустити "судњем дану", јер је до сада тек 37 случајева завршено у другој инстанци, преноси лист.

"Један низ злочинаца је медју нама, иду са нашом децом на фудбал, ми их свакодневно гледамо
приликом куповине", рекао је заменик тужиоца Бруно Векарић.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кики

15.06.2014 10:38

Интерес оних који су окупирали Косово и Метохију је да се никада ништа не сазна о несталим Србима. У супротном када би истина постала доступна широј јавности окупаторима не би било добро.

ОДГОВОРИТЕ