И филмови воде у Рим

ПИЦА, паста, Верди, Колосеум и мода. Укратко, тако би се могла описати Италија. Али Италија није само то. У Италију се човек или заљуби први пут када је посети или, једноставно, не разуме такав начин живота.

Путовања 14.06.2014 | 07:09
И филмови воде у Рим

Ипак, великој популарности Италије највише су допринели филмови због којих се и данас иде на места на којима су биле звезде. Тешко је сетити се свих података и сцена, па одличне апликације могу да помогну у тражењу жељених локација.

1. Празник у Риму (Рим) - Много тога се променило у Риму од када су се Одри Хепберн и Грегори Пек провозали веспом улицом Вија дел Корзо, али главне атракције су остале исте.Разгледање увек почиње од чувене барокне Фонтане ди Треви у којој се (у хаљини) купала Ава Гарднер у филму "Долче вита". Фонтану је пројектовао архитекта Николе Салви. Према легенди, уколико убаците новчић (окренути леђима), у Рим ћете се сигурно вратити.

Шпански трг је најатрактивнија знаменитост, јер је посут цвећем и с његовог врха се пружа прекрасан поглед, а ту је протрчала и Гвинет Палтроу у филму "Талентовани господин Рипли". Колосеум је могао да прими 80.000 посетилаца, а у њему је снимљена сцена борбе Расела Кроуа са Јоакимом Фениксом. Током читавог дана испред Цркве Свете Марије у Козмедину туристи чекају на ред како би се фотографисали попут Грегорија Пека с руком стављеном у камена Уста истине.

Стари Римљани су веровали да ће онима који не говоре истину глава овог морског божанства одгристи рук. Међутим, то време боље је "потрошити" на сладолед са укусом вискија, меда и мандарине попут Џулије Робертс у филму "Једи, моли, воли". Или отићи до Пјаце дел Попули, где се налази позната скулптура вучице с Ромулом и Ремом, а где је сниман филм "Анђели и демони" с Томом Хенксом.Ватикан је најбоље посетити с водичем који ће умети да покаже где је сниман филм "Имамо папу" с Нином Моретијем.

2. Туриста (Венеција) - У овом филму Анђелина Џоли изгледа одлично, али је и Венеција подједнако јединствена, планетарно популарна и неодољива. Бити аутентичан, али и приступачан туристима - најтежи је задатак сваке дестинације. Јер, шта у Венецији није јефтина туристичка имитација?

Испити капућино на Тргу Сан Марко је аутентично искуство, јер ретко који туриста жели то да плати - сви се сликају и оду. Ипак, боље је капућино попити у хотелу "Ексцелзиор" на Лиду, који се допао и Серђу Леонеу, па је ту снимио сцену у филму "Било једном у Америци". Гондоле су већ лош избор, не само зато што вожња кошта 80 евра, него и зато што гондолијере сликају они који нису платили.

Недалеко од Трга Свети Марко налази се "Хард рок кафе", а 100 метара даље, дуж канала, снимљена је сцена у којој Индијана Џонс дознаје да му је отац жив.

Сувенир с моста Ријалто вероватно је кинески, док је тура у фабрици стакла „Мурано“ бесплатна, а распон цена невероватан. Топла препорука је и "Мусео дел Ветро", где "перформанс" дувача стакла траје 45 минута. Одлазак до острва Лидо је незаборавно искуство и неупоредиво боље од уласка у неки од светских ланаца с гардеробом. На Лиду су снимљени филмови "Смрт у Венецији" и "Енглески пацијент", а у поменутом хотелу "Ексцелзиор" спавале су све светске звезде.

3. Кум (Сицилија) - Тиркизно море, очаравајућа природа, велелепни градови и живописна села могу се видети на Сицилији. Сваког туристу, наравно, интригира мафија, али једино ње - нема.Они који летују у Ђардини Наксосу могу да виде село Форца д'Агро из којег је Дон Вито побегао на магарцу. Ту су снимљене легендарне сцене у бару "Вители" у селу Савока и цркви у којој су се венчали Мајкл и Аполонија.

Одлично ће проћи они који летују код Палерма, јер могу да посете село Корлеоне, манастир капуцинер и Татро Масимо на чијим је степеницама Енди Гарсија остао без "лепе рођаке" после опере "Кавалерија рустикана".

Сицилија је много више него што може да се види у легендарној трилогији, јер су најлепше сцене филма "Малена" снимане у Сиракузи, Ноту, Катанији и осталим градовима. Уосталом, Сицилијом доминира и једини живи вулкан у Европи - Етна. Са Сицилије се може отићи и на једнодневни излет до Малте, где је, пак, снимљен филм "Попај".

4. Соба с погледом (Фиренца) - Ко није после овог филма пожелео да види Фиренцу, мора да иде "на поправни" и погледа филм "Под тосканским сунцем". Уколико ни то није помогло, трећа - срећа, и филм "Живот је леп" сниман је у Фиренци.Прелепу Фиренцу не треба посебно представљати, јер је то довољно добро урадила породица Медичи. Добар савет је понети удобну обућу, не паркирати ауто у старом граду и припремити добар фотоапарат.

Обавезно треба посетити катедралу Дуомо, коју је пројектовао Бруналески и у коју је уграђено троја бронзаних врата, 12 фигура апостола и четири милиона цигала. Улаз је бесплатан, као и шетња мостом Векио и Пјацом дела Сињорија. Занимљиво је видети и музеј обуће "Ферагамос" у палати Спини Ферони. Ферагамо је дизајнирао више од 10.000 пари обуће, али је за Фирентинце заувек остао аутсајдер.

5. Шпијун који ме је волео (Сардинија) - Прелепим белим "лотус еспритом С1" Роџер Мур јури уздуж и попреко Сардиније, и после подводне вожње тиркизним морем израња на фантастичну плажу, такође на Сардинији.

"Лотус есприт" за осам секунди постиже брзину од 214 километара на час, може да се креће као подморница, пушта мастило као сипа, испаљује торпедо и пројектиле "вода-ваздух". Ипак, све је то ништа у односу на оно што туристима пружа Сардинија. На овом острву налазе се убедљиво најлепше плаже Медитерана, па га с правом зову "европски Кариби".

Коментари / 0

Оставите коментар