I filmovi vode u Rim

PICA, pasta, Verdi, Koloseum i moda. Ukratko, tako bi se mogla opisati Italija. Ali Italija nije samo to. U Italiju se čovek ili zaljubi prvi put kada je poseti ili, jednostavno, ne razume takav način života.

Putovanja 14.06.2014 | 07:09
I filmovi vode u Rim

Ipak, velikoj popularnosti Italije najviše su doprineli filmovi zbog kojih se i danas ide na mesta na kojima su bile zvezde. Teško je setiti se svih podataka i scena, pa odlične aplikacije mogu da pomognu u traženju željenih lokacija.

1. Praznik u Rimu (Rim) - Mnogo toga se promenilo u Rimu od kada su se Odri Hepbern i Gregori Pek provozali vespom ulicom Vija del Korzo, ali glavne atrakcije su ostale iste.Razgledanje uvek počinje od čuvene barokne Fontane di Trevi u kojoj se (u haljini) kupala Ava Gardner u filmu "Dolče vita". Fontanu je projektovao arhitekta Nikole Salvi. Prema legendi, ukoliko ubacite novčić (okrenuti leđima), u Rim ćete se sigurno vratiti.

Španski trg je najatraktivnija znamenitost, jer je posut cvećem i s njegovog vrha se pruža prekrasan pogled, a tu je protrčala i Gvinet Paltrou u filmu "Talentovani gospodin Ripli". Koloseum je mogao da primi 80.000 posetilaca, a u njemu je snimljena scena borbe Rasela Kroua sa Joakimom Feniksom. Tokom čitavog dana ispred Crkve Svete Marije u Kozmedinu turisti čekaju na red kako bi se fotografisali poput Gregorija Peka s rukom stavljenom u kamena Usta istine.

Stari Rimljani su verovali da će onima koji ne govore istinu glava ovog morskog božanstva odgristi ruk. Međutim, to vreme bolje je "potrošiti" na sladoled sa ukusom viskija, meda i mandarine poput Džulije Roberts u filmu "Jedi, moli, voli". Ili otići do Pjace del Populi, gde se nalazi poznata skulptura vučice s Romulom i Remom, a gde je sniman film "Anđeli i demoni" s Tomom Henksom.Vatikan je najbolje posetiti s vodičem koji će umeti da pokaže gde je sniman film "Imamo papu" s Ninom Moretijem.

2. Turista (Venecija) - U ovom filmu Anđelina Džoli izgleda odlično, ali je i Venecija podjednako jedinstvena, planetarno popularna i neodoljiva. Biti autentičan, ali i pristupačan turistima - najteži je zadatak svake destinacije. Jer, šta u Veneciji nije jeftina turistička imitacija?

Ispiti kapućino na Trgu San Marko je autentično iskustvo, jer retko koji turista želi to da plati - svi se slikaju i odu. Ipak, bolje je kapućino popiti u hotelu "Ekscelzior" na Lidu, koji se dopao i Serđu Leoneu, pa je tu snimio scenu u filmu "Bilo jednom u Americi". Gondole su već loš izbor, ne samo zato što vožnja košta 80 evra, nego i zato što gondolijere slikaju oni koji nisu platili.

Nedaleko od Trga Sveti Marko nalazi se "Hard rok kafe", a 100 metara dalje, duž kanala, snimljena je scena u kojoj Indijana Džons doznaje da mu je otac živ.

Suvenir s mosta Rijalto verovatno je kineski, dok je tura u fabrici stakla „Murano“ besplatna, a raspon cena neverovatan. Topla preporuka je i "Museo del Vetro", gde "performans" duvača stakla traje 45 minuta. Odlazak do ostrva Lido je nezaboravno iskustvo i neuporedivo bolje od ulaska u neki od svetskih lanaca s garderobom. Na Lidu su snimljeni filmovi "Smrt u Veneciji" i "Engleski pacijent", a u pomenutom hotelu "Ekscelzior" spavale su sve svetske zvezde.

3. Kum (Sicilija) - Tirkizno more, očaravajuća priroda, velelepni gradovi i živopisna sela mogu se videti na Siciliji. Svakog turistu, naravno, intrigira mafija, ali jedino nje - nema.Oni koji letuju u Đardini Naksosu mogu da vide selo Forca d'Agro iz kojeg je Don Vito pobegao na magarcu. Tu su snimljene legendarne scene u baru "Viteli" u selu Savoka i crkvi u kojoj su se venčali Majkl i Apolonija.

Odlično će proći oni koji letuju kod Palerma, jer mogu da posete selo Korleone, manastir kapuciner i Tatro Masimo na čijim je stepenicama Endi Garsija ostao bez "lepe rođake" posle opere "Kavalerija rustikana".

Sicilija je mnogo više nego što može da se vidi u legendarnoj trilogiji, jer su najlepše scene filma "Malena" snimane u Sirakuzi, Notu, Kataniji i ostalim gradovima. Uostalom, Sicilijom dominira i jedini živi vulkan u Evropi - Etna. Sa Sicilije se može otići i na jednodnevni izlet do Malte, gde je, pak, snimljen film "Popaj".

4. Soba s pogledom (Firenca) - Ko nije posle ovog filma poželeo da vidi Firencu, mora da ide "na popravni" i pogleda film "Pod toskanskim suncem". Ukoliko ni to nije pomoglo, treća - sreća, i film "Život je lep" sniman je u Firenci.Prelepu Firencu ne treba posebno predstavljati, jer je to dovoljno dobro uradila porodica Mediči. Dobar savet je poneti udobnu obuću, ne parkirati auto u starom gradu i pripremiti dobar fotoaparat.

Obavezno treba posetiti katedralu Duomo, koju je projektovao Brunaleski i u koju je ugrađeno troja bronzanih vrata, 12 figura apostola i četiri miliona cigala. Ulaz je besplatan, kao i šetnja mostom Vekio i Pjacom dela Sinjorija. Zanimljivo je videti i muzej obuće "Feragamos" u palati Spini Feroni. Feragamo je dizajnirao više od 10.000 pari obuće, ali je za Firentince zauvek ostao autsajder.

5. Špijun koji me je voleo (Sardinija) - Prelepim belim "lotus espritom S1" Rodžer Mur juri uzduž i popreko Sardinije, i posle podvodne vožnje tirkiznim morem izranja na fantastičnu plažu, takođe na Sardiniji.

"Lotus esprit" za osam sekundi postiže brzinu od 214 kilometara na čas, može da se kreće kao podmornica, pušta mastilo kao sipa, ispaljuje torpedo i projektile "voda-vazduh". Ipak, sve je to ništa u odnosu na ono što turistima pruža Sardinija. Na ovom ostrvu nalaze se ubedljivo najlepše plaže Mediterana, pa ga s pravom zovu "evropski Karibi".

Komentari / 0

Ostavite komentar