Занимљиве чињенице о нашем тијелу

Да ли вам се некад догодило да осетите јаку главобољу док уживате у сладоледу или да изненада неконтролисано почнете да штуцате? Шта помислите када осетите да вам из чиста мира „игра око“? Јесте ли се запитали какве вам то поруке шаље тело у том тренутку?

Здравље 13.06.2014 | 18:31
Занимљиве чињенице о нашем тијелу

Људско тело садржи 206 костију, билионе ћелија и неколико врло сложених система који све то повезују и захваљујући којима организам хармонично функционише. Понекад, међутим, тело се понаша чудно и дешавају се необичне ствари које не можемо да контролишемо. Шта се заправо дешава?

* Чим изузетно хладна храна додирне нерве на непцу долази до наглог сужавања крвних судова на челу, што изазива главобољу. Бол слаби и нестаје како се крвни судови опуштају, али тај поступак можете да убрзате и сами. Чим осетите главобољу почните језиком да гурате непце. На тај начин ћете убрзати проток крви и крвни судови ће се брже опустити.

* Научници још нису установили шта је прави узрок изненадног, неконтролисаног, треперења капка, али знају да се оно јавља искључиво у будном стању, никада у сну. Они, стога, претпостављају да узроци могу бити стрес, замор очију и општи умор. Дакле, најбољи начин да избегнете ову необичну појаву јесте да се добро наспавате.

* Колико пута сте осетили као да вам руком или ногом пролази милион мрава? Овај спонтани осећај трњења, мравињања, боцкања и жарења најчешће се јавља у екстремитетима када су дуго били у истом положају и дошло је до привременог прекида циркулације. Будући да успостављање нормалног протока крви кроз крвне судове не тече равномерно, јавља се овај заиста чудан осећај у удовима.

* Штуцање је нагло скупљање надражене дијафрагме које прати затварање гркљана, грчење трбушних мишића, избацивања ваздуха и карактеристичан шум. Штуцање се најчешће јавља после конзумирања сувише топле, хладне или љуте хране, алкохола или газираних напитака када се са храном прогута и много ваздуха. Ова непријатна појава најчешће престаје већ после неколико минута, али уколико траје дуже од 48 сати треба се обавезно обратити за помоћ лекару.

Коментари / 0

Оставите коментар