Четири парадајза дневно против рака бубрега

Жене које чешће конзумирају парадајз и друге врсте воћа и поврћа с високим уделом ликопена, имају мањи ризик од оболевања од рака бубрега, показала је најновија студија.

Здравље 13.06.2014 | 06:09
Четири парадајза дневно против рака бубрега

Иначе, ликопен је антиоксиданс одговоран за црвенкасту боју парадајза, лубеница, грејпфрута и папаје, а ранија истраживања повезала су унос ликопена с мањим ризиком за развој карцинома плућа и желуца.

Нови налази су прикупљени током последњих 20 година од готово 92.000 испитаница које су прошле менопаузу.

Све оне су биле учеснице дугорочне америчке националне студије "Wомен'с Хеалтх Инитиативе", која је требало да омогући боље разумевање узрока болести код средовечних и старијих жена.

Током трајања овог истраживања, 383 жене су оболеле од рака бубрега, а научници су тражили везу између наведеног канцера и великог броја витамина и других прехрамбених састојака, укључујући ликопен, витамин Ц, витамин Е и каротине.

У просеку су учеснице истраживања с највећим уносом ликопена имале 45 одсто мањи ризик обољевања од рака бубрега него испитанице које су конзумирале најмање количине, речено је на скупу Америчког друштва за клиничку онкологију у Чикагу.

Жене са највећим уносом ликопена у исхрани су конзумирале количине које су једнаке количини од четири парадајза дневно, објаснио је др Вон Ђин Хо са Универзитета у Охају.

Наравно, вероватно га нису конзумирале само у том облику, већ и преко сосова од парадајза, воћа и поврћа које садржи ликопен.

Научници верују да је добијене налазе могуће објаснити утицајем ликопена на смањење оксидативног стреса повезаног с развојем рака бубрега.

Према подацима америчког Центра за контролу и превенцију болести, рак бубрега је девети најчешћи облик карцинома у тој земљи – око два одсто свих случајева рака у Америци се односи на рак бубрега.

Коментари / 0

Оставите коментар