Ал каида жели “балкански калифат”

Експерт за антитероризам Милан Мијалковски упозорава да Ал каида непрестано јача на Балкану, те да је њен план стварање "балканског калифата".

Свијет 12.06.2014 | 08:45
Ал каида жели “балкански калифат”

Мијалковски, професор на београдском Факултету безбједности и некадашњи високи официр контраобавештајне службе Југословенске армије, наводи да би "границе тог калифата биле читав Балкан - укључујући Хрватску".

"Њихове амбиције су велике - Бугарска, Србија, Хрватска - докле је досезало Отоманско царство, па Бихаћ, Цазин, Задар... Они јачају, за сада регрутују нове чланове, иду на омасовљење и имају подршку из иностранства", наводи Мијалковски у интервјуу Срни.

Према подацима полиције, у БиХ има око три хиљаде регистрованих исламиста, такозваних Ал каидиних "спавача", спремних да крену у акцију.

"Ако узмемо да их је три пута више на цијелом Балкану - то је онда десетак хиљада. Замислите да позову на џихад и да крену у тероризам", истиче Мијалковски и подсјећа на Ал каидин план да се до 2020. године изврши исламизација Балкана, који би требао да постане њихов главни центар.

Он наводи да "план 2020" иде по етапама, да исламисти придобијају нове присталице и чланове, иду на индоктринацију, проповиједање, а у припеми је и физичка сила.

"Терористички напади у Бугојну и на америчку Амбасаду били су `излети` и `недисциплина` у оквиру исламистичке организације. Они чекају погодан тренутак, јачају организационо, у моралном и материјалном смислу се наоружавају, јачају већ успостављену инфраструктуру", прецизира Мијалковски.

Исламисти дјелују на неинтегрисаном дијелу Балкана, а циљ су Србија, БиХ, Црна Гора и Македонија, које још нису ни у НАТО-у, ни у ЕУ.

Мијалковски наводи да су исламисти Ал каиде пребачени на Балкан са простора Авганистана, уз подршку других моћних муслиманских земаља, али и западних хришћанских земаља, што је преседан, и упозорава да се на овим просторима не схвата реална опасност од Ал каиде.

Мијалковски истиче да су исламисти масовно дошли у БиХ и да је више хиљада муџахедина ратовало у редовима муслиманске војске током деведесетих, која се представљала као "армија БиХ".

Према његовим наводима, неколико стотина овдашњих вехабија већ се бори на страни исламиста у Сирији и Ираку и тамо се оспособљавају за оружана дејства.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мика

12.06.2014 06:53

Сигуран Сам да неце побити висе него сто си ти И такви као ти урадили над недузним народом од 92 до 95 док смо ми радили И плацали за васа сколовања И давали паре за југино наорузање ви сте планирали како да нас истребите сути И нејављај се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

12.06.2014 07:38

Е овај Мијалковски лупа ко мартин по дивизији .

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

12.06.2014 08:52

Ти индијанци сто пријете нема од њих ниста.Нека додју цекамо их на вуцијаку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коко

12.06.2014 09:47

Престаните људе висе слудјивати и завадјати. Сви ови којекакви аналитицари раде за ове крвопије које су запосјеле фотеље ево двадесет година и у свим републикама бивсе југославије је исто. Само скрецете пазњу на непостјеце опасности јер праве ал каиде су наси политицари. Њихов тероризам је стваран да стварнији не мозе бити и сви смо оцевици ево двадесет година

ОДГОВОРИТЕ