Al kaida želi “balkanski kalifat”

Ekspert za antiterorizam Milan Mijalkovski upozorava da Al kaida neprestano jača na Balkanu, te da je njen plan stvaranje "balkanskog kalifata".

Svijet 12.06.2014 | 08:45
Al kaida želi “balkanski kalifat”

Mijalkovski, profesor na beogradskom Fakultetu bezbjednosti i nekadašnji visoki oficir kontraobaveštajne službe Jugoslovenske armije, navodi da bi "granice tog kalifata bile čitav Balkan - uključujući Hrvatsku".

"NJihove ambicije su velike - Bugarska, Srbija, Hrvatska - dokle je dosezalo Otomansko carstvo, pa Bihać, Cazin, Zadar... Oni jačaju, za sada regrutuju nove članove, idu na omasovljenje i imaju podršku iz inostranstva", navodi Mijalkovski u intervjuu Srni.

Prema podacima policije, u BiH ima oko tri hiljade registrovanih islamista, takozvanih Al kaidinih "spavača", spremnih da krenu u akciju.

"Ako uzmemo da ih je tri puta više na cijelom Balkanu - to je onda desetak hiljada. Zamislite da pozovu na džihad i da krenu u terorizam", ističe Mijalkovski i podsjeća na Al kaidin plan da se do 2020. godine izvrši islamizacija Balkana, koji bi trebao da postane njihov glavni centar.

On navodi da "plan 2020" ide po etapama, da islamisti pridobijaju nove pristalice i članove, idu na indoktrinaciju, propovijedanje, a u pripemi je i fizička sila.

"Teroristički napadi u Bugojnu i na američku Ambasadu bili su `izleti` i `nedisciplina` u okviru islamističke organizacije. Oni čekaju pogodan trenutak, jačaju organizaciono, u moralnom i materijalnom smislu se naoružavaju, jačaju već uspostavljenu infrastrukturu", precizira Mijalkovski.

Islamisti djeluju na neintegrisanom dijelu Balkana, a cilj su Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija, koje još nisu ni u NATO-u, ni u EU.

Mijalkovski navodi da su islamisti Al kaide prebačeni na Balkan sa prostora Avganistana, uz podršku drugih moćnih muslimanskih zemalja, ali i zapadnih hrišćanskih zemalja, što je presedan, i upozorava da se na ovim prostorima ne shvata realna opasnost od Al kaide.

Mijalkovski ističe da su islamisti masovno došli u BiH i da je više hiljada mudžahedina ratovalo u redovima muslimanske vojske tokom devedesetih, koja se predstavljala kao "armija BiH".

Prema njegovim navodima, nekoliko stotina ovdašnjih vehabija već se bori na strani islamista u Siriji i Iraku i tamo se osposobljavaju za oružana dejstva.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mika

12.06.2014 08:53

Siguran Sam da nece pobiti vise nego sto si ti I takvi kao ti uradili nad neduznim narodom od 92 do 95 dok smo mi radili I placali za vasa skolovanja I davali pare za jugino naoruzanje vi ste planirali kako da nas istrebite suti I nejavljaj se

ODGOVORITE
Name

Miki

12.06.2014 09:38

E ovaj Mijalkovski lupa ko martin po diviziji .

ODGOVORITE
Name

vuk

12.06.2014 10:52

Ti indijanci sto prijete nema od njih nista.Neka dodju cekamo ih na vucijaku.

ODGOVORITE
Name

koko

12.06.2014 11:47

Prestanite ljude vise sludjivati i zavadjati. Svi ovi kojekakvi analiticari rade za ove krvopije koje su zaposjele fotelje evo dvadeset godina i u svim republikama bivse jugoslavije je isto. Samo skrecete paznju na nepostjece opasnosti jer prave al kaide su nasi politicari. Njihov terorizam je stvaran da stvarniji ne moze biti i svi smo ocevici evo dvadeset godina

ODGOVORITE