Подршка Русији без обзира на посљедице

Да Република Српска треба отворено да подржава Русију без обзира на негативне реакције Европске уније и САД сматра 66 одсто грађана Републике Српске, док их само 13 одсто мисли да не треба.

Република Српска 11.06.2014 | 11:10
Подршка Русији без обзира на посљедице

Показало је ово посљедње истраживање Агенције "Ипсос", које је рађено у периоду од 13. до 27. маја, а у којем је лицем у лице испитан 1.001 становник РС.

Од испитаних грађана, 94 одсто оних који ће на предстојећим изборима гласати за ДНС сматра да РС треба отворено да подржи Русију, тако мисли и 89 одсто ПДП-оваца, као и 79 одсто СДС-ових гласача. Око 71 одсто оних који ће гласати за СНСД такође сматра да РС отворено треба да подржи Русију, док њих 14 одсто мисли да не треба.

Милош Шолаја, директор Центра за међународне односе и професор Бањалучког универзитета, каже да је такав став грађана РС очекиван с обзиром на добре односе Републике Српске и Русије.

"То није изненађење с обзиром на добре односе. Предсједник Русије примио је предсједника РС, имате и велике руске инвестиције, а све се то наслонило на традиционалне и историјске везе и цивилизацијску сличност", рекао је Шолаја, додајући да људи у РС то тако осјећају и да су емотивно наклоњени Русији.

Истраживање Агенције "Ипсос", које се односи на спољну политику и спољнополитичке односе РС, показало је и то да грађани РС немају јединствен став када је у питању пут БиХ ка Европској унији.

Уколико би сутра био расписан референдум с питањем "Да ли подржавате учлањење БиХ, а самим тим и РС, а да се притом не смањују њене надлежности у ЕУ", мишљење становника РС било би подијељено па би тако њих 39 одсто гласало за, против би било 38 одсто, док остали не би гласали или не знају како да одговоре.

Највише ПДП-ових гласача, и то њих чак 53 одсто, гласало би за учлањење БиХ у ЕУ, а 47 одсто би било против, док би СНСД-ових 41 одсто гласало за, а 46 одсто против.

Када је у питању СДС, 29 одсто гласача би се изјаснило за улазак у ЕУ, 41 одсто било би против, 20 одсто их не би гласало, док 11 одсто њих не зна како би гласало.

На исто питање, с тим да би се РС морала одрећи дијела својих надлежности, чак 58 одсто грађана би гласало против уласка БиХ у ЕУ, док би их 14 одсто гласало за. Њих 16 одсто у овом случају не би гласало.

На питање о уласку БиХ у ЕУ, али са смањењем надлежности РС, највише СНСД-ових гласача је одговорило негативно и то чак њих 69 одсто, затим 62 одсто СДС-ових, 60 одсто ПДП-ових и 45 одсто ДНС-ових.

Што се тиче европских интеграција, мишљење о томе да ли би брже ЕУ интеграције допринијеле бољем економском положају грађана РС је такође подијељено, па тако 32 одсто њих каже да би значајно допринијеле, док их 31 одсто мисли да уопште не би допринијеле. Њих 17 одсто сматра да би значајно допринијеле, док их око 10 одсто има мишљење да би брже ЕУ интеграције додатно оптеретиле нашу економију.

У СДС-у је највише оних који сматрају да ЕУ интеграције уопште не би допринијеле бољем економском положају РС, док је у СНСД-у највише оних, око 40 одсто, који сматрају да би допринијеле, али не много.

Истраживање је показало и то да је највише оних који сматрају да ЕУ уопште не жели БиХ као своју чланицу на дужи период, и то чак 37 одсто.

"Скоро двије трећине грађана сматрају да је ЕУ неутрална или да чак не жели БиХ као своју нову чланицу", наводи се у истраживању.

Извор: НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

глуп текст

11.06.2014 05:58

ненормално глуп текст, само ме интесује ко је ово саставио? цјело вријеме мислим да це СДС да окрене политику СНСД-а и повести нас у еуропу и да поцнемо и ми зивјети нормално а ви писете како СДС није за то загријана? За кога сад да гласам? Онда како ЕУ уопсте не зели БиХ? А све остале земље одосе, сљедеца је србија 100% па црна гора и тд, не могу да вјерујем да це БиХ остати тотално изолована. РС тези Русији а једна украјина која тако близу русије и готово да нема разлике медзу народом тезе за ЕУ а ви би нас да тезимо Русији, стварно ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

горчин

11.06.2014 06:25

ИЗНЕСЕНИ ПОДАЦИ СУ ИЗМИШЉЕНИ И ПРЕДСТАВЉАЈУ ПОЛИТИЧКУ ПРОПАГАНДУ КОЈА ИМА ЗА ЦИЉ ДА РЕПУБЛИКА СРПСКА ПОСТАНЕ ЕВРОПСКА КУБА ПА ДА СЕ РУСИ НАДУРАВАЈУ СА ЗАПАДОМ ПРЕКО НАШИХ ЛЕЂА. СВЕ ШТО ЈЕ РС ПРОЧЕТНИЧКО ТО ЈЕ ОРИЈЕНТИСАНИО НА ЗАПАД,ЈЕР НИЈЕ НАША ЕМИГРАЦИОЈАН БЈЕЖАЛА У МОСКВУ НЕГО У ЧИКАГО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

11.06.2014 06:42

Па наравно да треба да се дрзимо Русије, само цини ми се да нас је Леми вец продао...Јбс-е њему ста народ мисли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

11.06.2014 06:51

СРБИЈА, од ЧИКАГа до ТОКИЈА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

неx

11.06.2014 07:13

Ма Руси су перспективни мислим да смо их стигли ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

11.06.2014 07:51

Горцине,тацно је да је све сто је цетницко бјезало у Америку али само зато сто је у СССР-у на власти био Стаљин.Нисмо ми толико битни да се Руси надуравају с Западом преко насих ледја,много смо ми мали за велике игре.Али у сваком слуцају ја бих прије уз Русе него уз НАТО-зликовце,Руси нас бар ниједном нису бомбардовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оргинал76

11.06.2014 08:29

За хиљаду,ако је и испитано а увелико сумњам,испитаника је наплацено?????? А јос висе ме занима тко је платио???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

лабуд

11.06.2014 08:54

само се дрзите русије свака цаст патриоти једни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац-пекар

11.06.2014 09:18

Онда ми није јасно зашто нас оволико из РС-а ради у Аустрији и Њемачкој .Јел то значи да ће 66% ићи у Русију на рад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин

11.06.2014 10:01

Хвала за подршку .Шаљемо вам хитно хуманитарну помоћ -контејнер Бабушки

ОДГОВОРИТЕ
Name

критицар

11.06.2014 15:42

Дефинитивно измисљена анкета. Па Путину је и Србија ледја окренула, Вуциц иде Меркеловој, а Србија у Европи је следеца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

11.06.2014 21:41

Како је кренуло лосе нам се писе

ОДГОВОРИТЕ