Podrška Rusiji bez obzira na posljedice

Da Republika Srpska treba otvoreno da podržava Rusiju bez obzira na negativne reakcije Evropske unije i SAD smatra 66 odsto građana Republike Srpske, dok ih samo 13 odsto misli da ne treba.

Republika Srpska 11.06.2014 | 11:10
Podrška Rusiji bez obzira na posljedice

Pokazalo je ovo posljednje istraživanje Agencije "Ipsos", koje je rađeno u periodu od 13. do 27. maja, a u kojem je licem u lice ispitan 1.001 stanovnik RS.

Od ispitanih građana, 94 odsto onih koji će na predstojećim izborima glasati za DNS smatra da RS treba otvoreno da podrži Rusiju, tako misli i 89 odsto PDP-ovaca, kao i 79 odsto SDS-ovih glasača. Oko 71 odsto onih koji će glasati za SNSD takođe smatra da RS otvoreno treba da podrži Rusiju, dok njih 14 odsto misli da ne treba.

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose i profesor Banjalučkog univerziteta, kaže da je takav stav građana RS očekivan s obzirom na dobre odnose Republike Srpske i Rusije.

"To nije iznenađenje s obzirom na dobre odnose. Predsjednik Rusije primio je predsjednika RS, imate i velike ruske investicije, a sve se to naslonilo na tradicionalne i istorijske veze i civilizacijsku sličnost", rekao je Šolaja, dodajući da ljudi u RS to tako osjećaju i da su emotivno naklonjeni Rusiji.

Istraživanje Agencije "Ipsos", koje se odnosi na spoljnu politiku i spoljnopolitičke odnose RS, pokazalo je i to da građani RS nemaju jedinstven stav kada je u pitanju put BiH ka Evropskoj uniji.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum s pitanjem "Da li podržavate učlanjenje BiH, a samim tim i RS, a da se pritom ne smanjuju njene nadležnosti u EU", mišljenje stanovnika RS bilo bi podijeljeno pa bi tako njih 39 odsto glasalo za, protiv bi bilo 38 odsto, dok ostali ne bi glasali ili ne znaju kako da odgovore.

Najviše PDP-ovih glasača, i to njih čak 53 odsto, glasalo bi za učlanjenje BiH u EU, a 47 odsto bi bilo protiv, dok bi SNSD-ovih 41 odsto glasalo za, a 46 odsto protiv.

Kada je u pitanju SDS, 29 odsto glasača bi se izjasnilo za ulazak u EU, 41 odsto bilo bi protiv, 20 odsto ih ne bi glasalo, dok 11 odsto njih ne zna kako bi glasalo.

Na isto pitanje, s tim da bi se RS morala odreći dijela svojih nadležnosti, čak 58 odsto građana bi glasalo protiv ulaska BiH u EU, dok bi ih 14 odsto glasalo za. Njih 16 odsto u ovom slučaju ne bi glasalo.

Na pitanje o ulasku BiH u EU, ali sa smanjenjem nadležnosti RS, najviše SNSD-ovih glasača je odgovorilo negativno i to čak njih 69 odsto, zatim 62 odsto SDS-ovih, 60 odsto PDP-ovih i 45 odsto DNS-ovih.

Što se tiče evropskih integracija, mišljenje o tome da li bi brže EU integracije doprinijele boljem ekonomskom položaju građana RS je takođe podijeljeno, pa tako 32 odsto njih kaže da bi značajno doprinijele, dok ih 31 odsto misli da uopšte ne bi doprinijele. Njih 17 odsto smatra da bi značajno doprinijele, dok ih oko 10 odsto ima mišljenje da bi brže EU integracije dodatno opteretile našu ekonomiju.

U SDS-u je najviše onih koji smatraju da EU integracije uopšte ne bi doprinijele boljem ekonomskom položaju RS, dok je u SNSD-u najviše onih, oko 40 odsto, koji smatraju da bi doprinijele, ali ne mnogo.

Istraživanje je pokazalo i to da je najviše onih koji smatraju da EU uopšte ne želi BiH kao svoju članicu na duži period, i to čak 37 odsto.

"Skoro dvije trećine građana smatraju da je EU neutralna ili da čak ne želi BiH kao svoju novu članicu", navodi se u istraživanju.

Izvor: NEZAVISNE NOVINE

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

glup tekst

11.06.2014 07:58

nenormalno glup tekst, samo me intesuje ko je ovo sastavio? cjelo vrijeme mislim da ce SDS da okrene politiku SNSD-a i povesti nas u europu i da pocnemo i mi zivjeti normalno a vi pisete kako SDS nije za to zagrijana? Za koga sad da glasam? Onda kako EU uopste ne zeli BiH? A sve ostale zemlje odose, sljedeca je srbija 100% pa crna gora i td, ne mogu da vjerujem da ce BiH ostati totalno izolovana. RS tezi Rusiji a jedna ukrajina koja tako blizu rusije i gotovo da nema razlike medzu narodom teze za EU a vi bi nas da tezimo Rusiji, stvarno ?

ODGOVORITE
Name

gorčin

11.06.2014 08:25

IZNESENI PODACI SU IZMIŠLJENI I PREDSTAVLJAJU POLITIČKU PROPAGANDU KOJA IMA ZA CILJ DA REPUBLIKA SRPSKA POSTANE EVROPSKA KUBA PA DA SE RUSI NADURAVAJU SA ZAPADOM PREKO NAŠIH LEĐA. SVE ŠTO JE RS PROČETNIČKO TO JE ORIJENTISANIO NA ZAPAD,JER NIJE NAŠA EMIGRACIOJAN BJEŽALA U MOSKVU NEGO U ČIKAGO.

ODGOVORITE
Name

Ja

11.06.2014 08:42

Pa naravno da treba da se drzimo Rusije, samo cini mi se da nas je Lemi vec prodao...Jbs-e njemu sta narod misli

ODGOVORITE
Name

Ja

11.06.2014 08:51

SRBIJA, od ČIKAGa do TOKIJA...

ODGOVORITE
Name

nex

11.06.2014 09:13

Ma Rusi su perspektivni mislim da smo ih stigli ;)

ODGOVORITE
Name

bijeljina

11.06.2014 09:51

Gorcine,tacno je da je sve sto je cetnicko bjezalo u Ameriku ali samo zato sto je u SSSR-u na vlasti bio Staljin.Nismo mi toliko bitni da se Rusi naduravaju s Zapadom preko nasih ledja,mnogo smo mi mali za velike igre.Ali u svakom slucaju ja bih prije uz Ruse nego uz NATO-zlikovce,Rusi nas bar nijednom nisu bombardovali.

ODGOVORITE
Name

orginal76

11.06.2014 10:29

Za hiljadu,ako je i ispitano a uveliko sumnjam,ispitanika je naplaceno?????? A jos vise me zanima tko je platio???????

ODGOVORITE
Name

labud

11.06.2014 10:54

samo se drzite rusije svaka cast patrioti jedni

ODGOVORITE
Name

Dijasporac-pekar

11.06.2014 11:18

Onda mi nije jasno zašto nas ovoliko iz RS-a radi u Austriji i Njemačkoj .Jel to znači da će 66% ići u Rusiju na rad

ODGOVORITE
Name

Putin

11.06.2014 12:01

Hvala za podršku .Šaljemo vam hitno humanitarnu pomoć -kontejner Babuški

ODGOVORITE
Name

kriticar

11.06.2014 17:42

Definitivno izmisljena anketa. Pa Putinu je i Srbija ledja okrenula, Vucic ide Merkelovoj, a Srbija u Evropi je sledeca!

ODGOVORITE
Name

Mimo

11.06.2014 23:41

Kako je krenulo lose nam se pise

ODGOVORITE