Поскупљују месо, млијеко, брашно...

Пољопривредници увјеравају да ће већ од августа доћи до раста цијена меса, млијека, брашна и сродних производа добијених у пољопривреди, што је, истичу, посљедица катастрофалних поплава које су претходних седмица опустошиле и оранице и фарме.

Босна и Херцеговина 10.06.2014 | 18:42
Поскупљују месо, млијеко, брашно...

Идентичног су става и економисти, који наглашавају да ће поскупљење врло брзо задати снажан ударац на џепове потрошача.

"Пораст цена пољопривредних производа је неминован јер део који ми набављамо из Србије такође ће да поскупи. Сва поплављена подручја ће бити у таквој ситуацији да неће моћи да снабдевају и испоручују оне количине које су уобичајене. То ће се одразити на цену меса, млека и тако даље", упозорава Зоран Павловић, економски аналитичар.

Песимистичне прогнозе износи и Љубо Малетић, предсједник Удружења бијељинских пољопривредника, који каже да ће се поплаве које су нас задесиле и те како одразити на цјеновнике јер су под водом биле површине засијане пшеницом, кукурузом и осталим културама.

"Ево, сада је стока појефтинила јер немамо сточну храну. А чим све ово прође, цијене меса и пшенице ће да иду према горе. Обавезно ће доћи до поскупљења свих артикала који се производе у пољопривреди, а сами знате да су штете од поплава настале и у Србији и Хрватској. Пшеница неће бити испод 500 марака по тони јер је нема, а то ће утицати и на брашно, видјећете", подвлачи Малетић.

Због тога он жали потрошаче, којима, сигурно је, неће бити лако након што износи на цјеновницима буду "подебљани".

"Јадна биједа, сиротиња, они који не раде, као и радници с малим платама. Највише ће они да осјете. То је туга и жалост. Не можемо ништа да учинимо да се то не догоди, а поскупљење ће стићи у августу, обавезно. Молио бих прерађиваче да се уздрже од поскупљења јер ни ми ове године немамо ништа. Два пута улажемо, а ништа не добијамо", истиче Малетић.

И Неџад Бићо, координатор Удружења пољопривредника у БиХ, каже да се већ на терену показује да неки пољопривредни производи поскупљују.

"Држава би требало да помогне пољопривредницима. Пољопривредни производи ће поскупјети, то је неминовно. Наиме, мешетаре они који увозе храну, а све иде по леђима оних који су већ уништени, а то су пољопривредници. То није нормално", оцјењује Бићо.

Он додаје да су минуле поплаве уништиле 70 одсто пољопривреде.
"Пољопривреда је била бачена на кољена, а ово је био завршни ударац. Катастрофа", каже Бићо.

Катастрофа је, заиста, права ријеч којом можемо описати посљедице потопа који нас је недавно задесио, о чему свједочи и податак да је, примјера ради, у ФБиХ угинуло чак 263.000 домаћих животиња, а поплављена је трећина обрадивог земљишта.

"Штете су јако велике. Од кантона смо већ прикупили податке, али процјењујемо да би могло бити још неких штета које нису евидентиране", рекао је недавно Јерко Иванковић-Лијановић, федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства.

И аграр у Републици Српској биљежи огромне губитке, што је потврдио и Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а који је недавно изјавио да су поплаве нанијеле велике штете у аграрном сектору јер је, према грубој процјени, најмање 70.000 хектара било под водом.

С обзиром на песимистичне најаве о поскупљењима, забринути су и синдикалци и представници удружења за заштиту потрошача јер, како подсјећају, синдикална потрошачка корпа кошта 1.804 марке, а просјечна плата у БиХ "тешка" је тек 826 КМ.

Тривић: Хљебу неће расти цијена

Саша Тривић, предсједник Удружења пекара Републике Српске, увјерава да хљеб, ипак, неће поскупјети.
"Највећи дио пшенице се увози, тако да су погрешне процјене да ће поскупјети хљеб. Ми ионако немамо довољно властите пшенице и она се увози из других земаља", наглашава Тривић.

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

михајло

10.06.2014 06:46

Е само нам је јос то требало,вјероватно баја дао предлог да на тај нацин докрајци нас.Треба народе устати и све трговце и добављаце добро наглемати каквом мотком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

10.06.2014 07:19

Јединствена прилика да они са вишком килограма напокон ријеше свој проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игy

10.06.2014 07:24

МОЖДА МИЛЕ САД НАПОКОН МАЛО СМРША.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

10.06.2014 07:33

Нас изгледа и кад падне киша у Занзибару,одмах морају да стрефе последице у виду повећања цијена,смањења плата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МБ

10.06.2014 07:33

Па зашто би поскупљивало свакако смо све јели из увоза месо, пшеница, млијеко у праху па га онда овдје дораде разблаже и пуне у тетрапак амбалажу. Код нашег напаћеног радника са села су узимали али тек кад им људи дају скоро па џаба или на одгођено плаћање које најчешће забораве да су узели и да требају да плате. Све је то урадио лоби и врху политичара у спрези са увозном мафијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

10.06.2014 08:48

Јос би ја дигао цјене хране.па погледајмо мало око себе колико хране бацимо па то је узас

ОДГОВОРИТЕ
Name

модран.цом

10.06.2014 09:18

Ако, ако. Ја се уплаших да не поскупе папуче за плажу, грабљице и оно што се тура под главу кад путујеш у Грчку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

10.06.2014 09:21

Назалост,све је пред пропасцу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

10.06.2014 10:07

Само добру мотку, па вас потјерати да вам се не зна за траг, мајмуни

ОДГОВОРИТЕ
Name

тешко нама

10.06.2014 10:11

И треба да све поскупи док овај народ вјерује у овакву власт. Па предсједник Републике Српске отворено говори да ће, и поред овакве ситуације, повећати себи буџет и наравно сјести у хеликоптер и ићи на кафицу до Требиња, Београда или гдје већ пожели. Он тиме каже да не жели да дијели судбину овог народа. Шишај овце докле год можеш, зато и јесмо овчице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

10.06.2014 10:57

Малетицу, мене немој ти сазалијевати, ја ионако нисам куповао месо. Ако буде скупо, нецу куповати, нека расту цијене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВидовитаВанга

10.06.2014 11:06

Ех, све поскупљује, једино живот има све мању цијену. А овај у Републици Српској не вреди више ништа. Ама баш више ништа! Мука, јад, сиромаштво... Народе, пробуди се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бродац

10.06.2014 11:47

Значи, не занима ме, узеће ми од плате за солидарност, па ће и газда да је смањи сигурно, ако ме и не отпусти, а у кући ништа немам више што се може користити, све сам бацио даће ми пет иљада и реће ми да сам добио и да немам ни на шта више право како ја да преживим то нашу владу није брига, ајд лако ћемо за мене шта да радим са двоје мела дјеце? и ко ми гарантује да се исто неће поновити за који мјесец или годину кад АНђелић каже да није крив и сигурно ће га оствити на том мјесту а први он направио викендицу ма шта викендицу с оне стране насипа и сад ће сигурно да тражи одштету, а кад је табао насип кад је увкао камионе грађе, то ником ништа! Е, мој народе докле ћете правити будалама???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадник!

10.06.2014 13:02

Поскупи, бас ме висе интересује! Ионако не примам плату, има лисца и коре од дрвета јесцу то, кад су могли партизани, могу и ја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спаја

10.06.2014 16:17

Све из увоза а све поскупљује, прица за сире народне масе, а у ствари овако кроз добро разрадјен систем покусавају да нам извуку и задње паре јер су свјеснни да им империја пропада и да це у октобру бити позвани на одговорност па покусавају сада да се мало ограде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

10.06.2014 22:31

За јадник, тацно је да су партизан И јели лисце Али они су се надали у боље сутра у оном времену. Али сад у овом времену јести опет лисце И траву а ненадати се у боље сутра постоје само нацина да се избјегне Патња први да цовек умре а други да разгули у немацку

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер хик

11.06.2014 06:52

Треба отимати од сиромасних и давати богатим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тт

11.06.2014 07:23

Сви овдје немају право да говоре о глади и високим цијенама хране. ОДАКЛЕ ВАМ ПАРЕ за те скупе телефоне? Они који требају да о овоме причају немају телефон никако!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

11.06.2014 08:52

Онда да вам не дајемо донације, да чувамо новац за ваша поскупљења?Толике донације а ви опет о поскупљењима?Помажемо вас да не поскупи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

12.06.2014 05:49

само набавити доста униформи послије октобра за апс

ОДГОВОРИТЕ