Poskupljuju meso, mlijeko, brašno...

Poljoprivrednici uvjeravaju da će već od avgusta doći do rasta cijena mesa, mlijeka, brašna i srodnih proizvoda dobijenih u poljoprivredi, što je, ističu, posljedica katastrofalnih poplava koje su prethodnih sedmica opustošile i oranice i farme.

Bosna i Hercegovina 10.06.2014 | 18:42
Poskupljuju meso, mlijeko, brašno...

Identičnog su stava i ekonomisti, koji naglašavaju da će poskupljenje vrlo brzo zadati snažan udarac na džepove potrošača.

"Porast cena poljoprivrednih proizvoda je neminovan jer deo koji mi nabavljamo iz Srbije takođe će da poskupi. Sva poplavljena područja će biti u takvoj situaciji da neće moći da snabdevaju i isporučuju one količine koje su uobičajene. To će se odraziti na cenu mesa, mleka i tako dalje", upozorava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Pesimistične prognoze iznosi i Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja bijeljinskih poljoprivrednika, koji kaže da će se poplave koje su nas zadesile i te kako odraziti na cjenovnike jer su pod vodom bile površine zasijane pšenicom, kukuruzom i ostalim kulturama.

"Evo, sada je stoka pojeftinila jer nemamo stočnu hranu. A čim sve ovo prođe, cijene mesa i pšenice će da idu prema gore. Obavezno će doći do poskupljenja svih artikala koji se proizvode u poljoprivredi, a sami znate da su štete od poplava nastale i u Srbiji i Hrvatskoj. Pšenica neće biti ispod 500 maraka po toni jer je nema, a to će uticati i na brašno, vidjećete", podvlači Maletić.

Zbog toga on žali potrošače, kojima, sigurno je, neće biti lako nakon što iznosi na cjenovnicima budu "podebljani".

"Jadna bijeda, sirotinja, oni koji ne rade, kao i radnici s malim platama. Najviše će oni da osjete. To je tuga i žalost. Ne možemo ništa da učinimo da se to ne dogodi, a poskupljenje će stići u avgustu, obavezno. Molio bih prerađivače da se uzdrže od poskupljenja jer ni mi ove godine nemamo ništa. Dva puta ulažemo, a ništa ne dobijamo", ističe Maletić.

I Nedžad Bićo, koordinator Udruženja poljoprivrednika u BiH, kaže da se već na terenu pokazuje da neki poljoprivredni proizvodi poskupljuju.

"Država bi trebalo da pomogne poljoprivrednicima. Poljoprivredni proizvodi će poskupjeti, to je neminovno. Naime, mešetare oni koji uvoze hranu, a sve ide po leđima onih koji su već uništeni, a to su poljoprivrednici. To nije normalno", ocjenjuje Bićo.

On dodaje da su minule poplave uništile 70 odsto poljoprivrede.
"Poljoprivreda je bila bačena na koljena, a ovo je bio završni udarac. Katastrofa", kaže Bićo.

Katastrofa je, zaista, prava riječ kojom možemo opisati posljedice potopa koji nas je nedavno zadesio, o čemu svjedoči i podatak da je, primjera radi, u FBiH uginulo čak 263.000 domaćih životinja, a poplavljena je trećina obradivog zemljišta.

"Štete su jako velike. Od kantona smo već prikupili podatke, ali procjenjujemo da bi moglo biti još nekih šteta koje nisu evidentirane", rekao je nedavno Jerko Ivanković-Lijanović, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

I agrar u Republici Srpskoj bilježi ogromne gubitke, što je potvrdio i Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a koji je nedavno izjavio da su poplave nanijele velike štete u agrarnom sektoru jer je, prema gruboj procjeni, najmanje 70.000 hektara bilo pod vodom.

S obzirom na pesimistične najave o poskupljenjima, zabrinuti su i sindikalci i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača jer, kako podsjećaju, sindikalna potrošačka korpa košta 1.804 marke, a prosječna plata u BiH "teška" je tek 826 KM.

Trivić: Hljebu neće rasti cijena

Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske, uvjerava da hljeb, ipak, neće poskupjeti.
"Najveći dio pšenice se uvozi, tako da su pogrešne procjene da će poskupjeti hljeb. Mi ionako nemamo dovoljno vlastite pšenice i ona se uvozi iz drugih zemalja", naglašava Trivić.

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

mihajlo

10.06.2014 06:46

E samo nam je jos to trebalo,vjerovatno baja dao predlog da na taj nacin dokrajci nas.Treba narode ustati i sve trgovce i dobavljace dobro naglemati kakvom motkom.

ODGOVORITE
Name

Beba

10.06.2014 07:19

Jedinstvena prilika da oni sa viškom kilograma napokon riješe svoj problem.

ODGOVORITE
Name

Igy

10.06.2014 07:24

MOŽDA MILE SAD NAPOKON MALO SMRŠA.

ODGOVORITE
Name

Đoda

10.06.2014 07:33

Nas izgleda i kad padne kiša u Zanzibaru,odmah moraju da strefe posledice u vidu povećanja cijena,smanjenja plata...

ODGOVORITE
Name

MB

10.06.2014 07:33

Pa zašto bi poskupljivalo svakako smo sve jeli iz uvoza meso, pšenica, mlijeko u prahu pa ga onda ovdje dorade razblaže i pune u tetrapak ambalažu. Kod našeg napaćenog radnika sa sela su uzimali ali tek kad im ljudi daju skoro pa džaba ili na odgođeno plaćanje koje najčešće zaborave da su uzeli i da trebaju da plate. Sve je to uradio lobi i vrhu političara u sprezi sa uvoznom mafijom.

ODGOVORITE
Name

lazar

10.06.2014 08:48

Jos bi ja digao cjene hrane.pa pogledajmo malo oko sebe koliko hrane bacimo pa to je uzas

ODGOVORITE
Name

modran.com

10.06.2014 09:18

Ако, ако. Ја се уплаших да не поскупе папуче за плажу, грабљице и оно што се тура под главу кад путујеш у Грчку.

ODGOVORITE
Name

Ja

10.06.2014 09:21

Nazalost,sve je pred propascu...

ODGOVORITE
Name

Sandra

10.06.2014 10:07

Samo dobru motku, pa vas potjerati da vam se ne zna za trag, majmuni

ODGOVORITE
Name

teško nama

10.06.2014 10:11

I treba da sve poskupi dok ovaj narod vjeruje u ovakvu vlast. Pa predsjednik Republike Srpske otvoreno govori da će, i pored ovakve situacije, povećati sebi budžet i naravno sjesti u helikopter i ići na kaficu do Trebinja, Beograda ili gdje već poželi. On time kaže da ne želi da dijeli sudbinu ovog naroda. Šišaj ovce dokle god možeš, zato i jesmo ovčice.

ODGOVORITE
Name

pero

10.06.2014 10:57

Maleticu, mene nemoj ti sazalijevati, ja ionako nisam kupovao meso. Ako bude skupo, necu kupovati, neka rastu cijene.

ODGOVORITE
Name

VidovitaVanga

10.06.2014 11:06

Eh, sve poskupljuje, jedino život ima sve manju cijenu. A ovaj u Republici Srpskoj ne vredi više ništa. Ama baš više ništa! Muka, jad, siromaštvo... Narode, probudi se...

ODGOVORITE
Name

Brodac

10.06.2014 11:47

Znači, ne zanima me, uzeće mi od plate za solidarnost, pa će i gazda da je smanji sigurno, ako me i ne otpusti, a u kući ništa nemam više što se može koristiti, sve sam bacio daće mi pet iljada i reće mi da sam dobio i da nemam ni na šta više pravo kako ja da preživim to našu vladu nije briga, ajd lako ćemo za mene šta da radim sa dvoje mela djece? i ko mi garantuje da se isto neće ponoviti za koji mjesec ili godinu kad ANđelić kaže da nije kriv i sigurno će ga ostviti na tom mjestu a prvi on napravio vikendicu ma šta vikendicu s one strane nasipa i sad će sigurno da traži odštetu, a kad je tabao nasip kad je uvkao kamione građe, to nikom ništa! E, moj narode dokle ćete praviti budalama???

ODGOVORITE
Name

Jadnik!

10.06.2014 13:02

Poskupi, bas me vise interesuje! Ionako ne primam platu, ima lisca i kore od drveta jescu to, kad su mogli partizani, mogu i ja!

ODGOVORITE
Name

Spaja

10.06.2014 16:17

Sve iz uvoza a sve poskupljuje, prica za sire narodne mase, a u stvari ovako kroz dobro razradjen sistem pokusavaju da nam izvuku i zadnje pare jer su svjesnni da im imperija propada i da ce u oktobru biti pozvani na odgovornost pa pokusavaju sada da se malo ograde.

ODGOVORITE
Name

Mimo

10.06.2014 22:31

Za jadnik, tacno je da su partizan I jeli lisce Ali oni su se nadali u bolje sutra u onom vremenu. Ali sad u ovom vremenu jesti opet lisce I travu a nenadati se u bolje sutra postoje samo nacina da se izbjegne Patnja prvi da covek umre a drugi da razguli u nemacku

ODGOVORITE
Name

super hik

11.06.2014 06:52

Treba otimati od siromasnih i davati bogatim.

ODGOVORITE
Name

tt

11.06.2014 07:23

Svi ovdje nemaju pravo da govore o gladi i visokim cijenama hrane. ODAKLE VAM PARE za te skupe telefone? Oni koji trebaju da o ovome pričaju nemaju telefon nikako!!!!!

ODGOVORITE
Name

xxl

11.06.2014 08:52

Onda da vam ne dajemo donacije, da čuvamo novac za vaša poskupljenja?Tolike donacije a vi opet o poskupljenjima?Pomažemo vas da ne poskupi?

ODGOVORITE
Name

mirko

12.06.2014 05:49

samo nabaviti dosta uniformi poslije oktobra za aps

ODGOVORITE