Тачи прогласио побједу, Српска листа шеста

На Косову и Метохији завршени су превремени парламентарни избори. ЦИК: На изборима гласало 41,43 одсто бирача. У К. Митровици изашло 17,62 одсто гласача. Сукоби присталица ДСК И ДПК.

Регион 09.06.2014 | 07:13
Тачи прогласио побједу, Српска листа шеста

Лидер Демократске партије Косова (ДПК) Хашим Тачи прогласио је вечерас у Призрену изборну победу на превременим парламентарним изборима, а присталице те партије славе у више градова на Косову укључујући Приштину.

"Сви грађани Косова, све политичке партије послали су најбољу поруку свету да на Косову функционише демократија", казао је Тачи за "Клан Косово".

Према његовим речима, на Косову је достигнут стандард "мирних скандинавских избора".

„Захваљујем се свим грађанима Косова и осталим партијама на начину на који су протекли избори. Победила је држава Косово, грађани Косова, демократске вредности“, подвукао је он. Тачи, који је кампању водио под мотом "нова мисија", истакао је да је оптимиста и да та мисија има велику подршку грађана која ће се, како верује, показати у завршним резултатима избора.

Иначе, Тачи је претходно већ, преко фејсбука, објавио фотографију на којој пише само "Победа".

Потпредседник ДПК Кадри Весељи је потврдио победу те странке на основу извештаја њихових чланова изборних комисија на терену. Према његовим речима, ДПК је убедљво на првом месту испред свих партија са солидном већином гласова.

"Данас је тренутак да се сетимо свих оних који су поднели највеће жртве за ову земљу. Вечерас сви заједно размишљамо о европској будућности. Косово је данас једногласно ођекивало. Победа припада читавом Косову", рекао је он на конференцији за штампу у седишту странке.
Према првим резултатима избора, у вођству је Демократска партија Косова (ДПК) премијера Хашима Тачија.

Централна изборна комисија (ЦИК) након три одсто пребројаних бирачких места објавила је на свом сајту да је ДПК освојила 30,56 одсто гласова. Тесно иза Тачијеве странке налази се Демократски савез Косова (ДСК) Исе Мустафе која, за сада, има 27,19 одсто гласова.

На трећем месту је „Српска“ са 8,61 одсто гласова, а иза ње се налази Самоопредељење са 7,28 одсто гласова. Иницијатива за Косово фатмира Љимаја и Јакупа Красњићија освојила је 7,17 одсто гласова.

Савез за будућност Косова (ААК) Рамуша Харадинаја тек је на шестом месту са освојених 5,88 одсто гласова, саопштено је на сајту ЦИК-а у Приштини.

Демократски савез Косова (ДСК) најавио је да неће прихватити ниједан резултат уколико буде констатовано да је било манипулације, а шефица Централне изборне комисије (ЦИК) Ваљдете Дака тврди да је изборни процес данашњих парламентарних избора био регуларан.

Одзив на данашњим парламентарним изборима на Косову износио је 43,20 одсто, према подацима Централне изборне комисије у Приштини, а што се српских општина тиче, према грађанској листи „Српска“ излазност је износила 32,84 одсто.

Како је саопштила „Српска“, у Грачаници је изашло 41,43 одсто бирача, у Ранилигу 45,88, у Клокоту 51,74, Штрпцу 48,74, Новом Брду 35,26, Партешу 49,19, Косовској Митровици 17,62, Звечану 23,24, Лепосавићу 24,82 и Зубином Потоку 36,14 одсто.

Највећа излазност забележена је у Глоговцу, где је одзив износио 51,66 одсто, затим следи Приштина са 51,13 и Србица 51,02 одсто.

Превремени парламентарни избори на Косову и Метохији први пут су одржани на целој територији, укључујући четири општине са српском већином на северу Косова.

Члан Централне изборне комисије на Косову Ненад Рикало изјавио је данас у Звечану да је неким грађанима на Косову било онемогућено да на ванредним парламентарним изборима гласају са српским личним документима. Прелиминарни резултати ЦИК могу се очекивати вечерас након 23 сата а коначни можда тек за месец дана, изјавио је Рикало након обиласка једног од бирачких центара у Звечану.

Он је новинарима казао да неправлности није било осим у општинама Пећ, Исток, Клина и Косово Поље где бирачима није дозвољено да гласају са српским личним документима. Иако је ЦИК донео одлуку да грађани могу гласати са српским документима, то грађанима у овим срединама на појединим бирачким местима није дозвољено, рекао је Рикало.

Одлука ЦИК је недвосмислена да су сва важећа документа прихватљива на дан избора, сва УНМИК документа, где се свим грађанима мора дозволити да гласају са документима која поседују, подсетио је он.

"Интервенисао сам у ЦИК и ја мислим да ће то бити решено," рекао је Рикало додајући да ће пребројавање гласова бити обављено на лицу места након затварња биралишта. Рикало је навео да су гласови расељених који гласају ван Косова данас почели да се процесуирају и њихово пребројавање ће почети за неколико дана, а можда ћемо прве резултате знати са десетак дана.

Коментари / 0

Оставите коментар