Tači proglasio pobjedu, Srpska lista šesta

Na Kosovu i Metohiji završeni su prevremeni parlamentarni izbori. CIK: Na izborima glasalo 41,43 odsto birača. U K. Mitrovici izašlo 17,62 odsto glasača. Sukobi pristalica DSK I DPK.

Region 09.06.2014 | 07:13
Tači proglasio pobjedu, Srpska lista šesta

Lider Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači proglasio je večeras u Prizrenu izbornu pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima, a pristalice te partije slave u više gradova na Kosovu uključujući Prištinu.

"Svi građani Kosova, sve političke partije poslali su najbolju poruku svetu da na Kosovu funkcioniše demokratija", kazao je Tači za "Klan Kosovo".

Prema njegovim rečima, na Kosovu je dostignut standard "mirnih skandinavskih izbora".

„Zahvaljujem se svim građanima Kosova i ostalim partijama na načinu na koji su protekli izbori. Pobedila je država Kosovo, građani Kosova, demokratske vrednosti“, podvukao je on. Tači, koji je kampanju vodio pod motom "nova misija", istakao je da je optimista i da ta misija ima veliku podršku građana koja će se, kako veruje, pokazati u završnim rezultatima izbora.

Inače, Tači je prethodno već, preko fejsbuka, objavio fotografiju na kojoj piše samo "Pobeda".

Potpredsednik DPK Kadri Veselji je potvrdio pobedu te stranke na osnovu izveštaja njihovih članova izbornih komisija na terenu. Prema njegovim rečima, DPK je ubedljvo na prvom mestu ispred svih partija sa solidnom većinom glasova.

"Danas je trenutak da se setimo svih onih koji su podneli najveće žrtve za ovu zemlju. Večeras svi zajedno razmišljamo o evropskoj budućnosti. Kosovo je danas jednoglasno ođekivalo. Pobeda pripada čitavom Kosovu", rekao je on na konferenciji za štampu u sedištu stranke.
Prema prvim rezultatima izbora, u vođstvu je Demokratska partija Kosova (DPK) premijera Hašima Tačija.

Centralna izborna komisija (CIK) nakon tri odsto prebrojanih biračkih mesta objavila je na svom sajtu da je DPK osvojila 30,56 odsto glasova. Tesno iza Tačijeve stranke nalazi se Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe koja, za sada, ima 27,19 odsto glasova.

Na trećem mestu je „Srpska“ sa 8,61 odsto glasova, a iza nje se nalazi Samoopredeljenje sa 7,28 odsto glasova. Inicijativa za Kosovo fatmira Ljimaja i Jakupa Krasnjićija osvojila je 7,17 odsto glasova.

Savez za budućnost Kosova (AAK) Ramuša Haradinaja tek je na šestom mestu sa osvojenih 5,88 odsto glasova, saopšteno je na sajtu CIK-a u Prištini.

Demokratski savez Kosova (DSK) najavio je da neće prihvatiti nijedan rezultat ukoliko bude konstatovano da je bilo manipulacije, a šefica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka tvrdi da je izborni proces današnjih parlamentarnih izbora bio regularan.

Odziv na današnjim parlamentarnim izborima na Kosovu iznosio je 43,20 odsto, prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, a što se srpskih opština tiče, prema građanskoj listi „Srpska“ izlaznost je iznosila 32,84 odsto.

Kako je saopštila „Srpska“, u Gračanici je izašlo 41,43 odsto birača, u Raniligu 45,88, u Klokotu 51,74, Štrpcu 48,74, Novom Brdu 35,26, Partešu 49,19, Kosovskoj Mitrovici 17,62, Zvečanu 23,24, Leposaviću 24,82 i Zubinom Potoku 36,14 odsto.

Najveća izlaznost zabeležena je u Glogovcu, gde je odziv iznosio 51,66 odsto, zatim sledi Priština sa 51,13 i Srbica 51,02 odsto.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji prvi put su održani na celoj teritoriji, uključujući četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Član Centralne izborne komisije na Kosovu Nenad Rikalo izjavio je danas u Zvečanu da je nekim građanima na Kosovu bilo onemogućeno da na vanrednim parlamentarnim izborima glasaju sa srpskim ličnim dokumentima. Preliminarni rezultati CIK mogu se očekivati večeras nakon 23 sata a konačni možda tek za mesec dana, izjavio je Rikalo nakon obilaska jednog od biračkih centara u Zvečanu.

On je novinarima kazao da nepravlnosti nije bilo osim u opštinama Peć, Istok, Klina i Kosovo Polje gde biračima nije dozvoljeno da glasaju sa srpskim ličnim dokumentima. Iako je CIK doneo odluku da građani mogu glasati sa srpskim dokumentima, to građanima u ovim sredinama na pojedinim biračkim mestima nije dozvoljeno, rekao je Rikalo.

Odluka CIK je nedvosmislena da su sva važeća dokumenta prihvatljiva na dan izbora, sva UNMIK dokumenta, gde se svim građanima mora dozvoliti da glasaju sa dokumentima koja poseduju, podsetio je on.

"Intervenisao sam u CIK i ja mislim da će to biti rešeno," rekao je Rikalo dodajući da će prebrojavanje glasova biti obavljeno na licu mesta nakon zatvarnja birališta. Rikalo je naveo da su glasovi raseljenih koji glasaju van Kosova danas počeli da se procesuiraju i njihovo prebrojavanje će početi za nekoliko dana, a možda ćemo prve rezultate znati sa desetak dana.

Komentari / 0

Ostavite komentar