Тајне љепоте из природе

Сигурно вас је бака често саветовала да користите маслиново уље да би вам кожа била мекша, или алоју да би вам се смириле опекотине од сунца. Без обзира са кога поднебља долазите, сигурно сте одрасли уз бројне савете предака о природним лековима за бројне тегобе.

Мода и љепота 09.06.2014 | 07:11
Тајне љепоте из природе

Ово су и научници искористили, те се зато у бројним препаратима налазе ови састојци, али у мањим количинама. Погледајте најпопуларније природне састојке који могу да вам помогну да изгледате лепо и неговано.

АРГАНОВО УЉЕ - Арганово уље често називају и "течним златом", а Мароканке се куну у овај чудесан производ. Оне користе ово уље за псоријазу, опекотине, акне, као и да смање појаву бора. Арганово уље је пуно линолеинске киселине, која кад се наноси на кожу доказано смањује инфламацију акни, а витамин Е у овом уљу одличан је за успоравање старења и смањење видљивости ожиљака.

АЛОЕ ВЕРА - Алое вера има већ вековима позната умирујућа и обнављајућа својства, а многи препоручују да се користи директно из биљке. Научници су такође утврдили да поседује антибактеријска својства и да убрзава зарастање рана. Код људи који су ишли на третман дермоабразије, кожа се обновила 72 сати брже него код оних који нису наносили алоју после овог третмана.

СОДА БИКАРБОНА - Осим што може да опере површине у купатилу, сода бикарбона може да вам помогне да избелите зубе, одагнате лош задах, као и да смањи непријатне мирисе приликом знојења.

КОКОСОВО УЉЕ - Ово уље има такву молекуларну структуру да продире дубоко у кожу и косу и спречава губитак воде и липида који су саставни део старења. Научници тврде да ово уље такође убрзава зарастање рана, помаже у третирању екцема, а показало се одлично и у третманима акни.

ЗЕЛЕНИ ЧАЈ - Иако се препоручује да се пије, овај чај је одличан и када се наноси на кожу. Неколико студија је показало да може да редукује оштећења од УВ зрачења, подстиче зарастање рана и смирује акнозну кожу. Зелени чај има анти инфламаторна својства и помаже у смањивању црвенила проузрокованог розацеом.

МЕД - Мед се некада користио уместо антибиотика, поготово се често користио за брже зарастање рана. Осим што је укусан, мед има антибактеријска својства и помаже у уклањању ожиљака.

ПРОПОЛИС - Пчеле користе прополис да би стерилизовале своје кошнице, а бројне студије потврдиле су да је прополис одличан и по здравље људи. Не само што отклања симптоме прехладе и успорава умножавање канцерогених ћелија. Ако се наноси на кожу, прополис је одличан антиоксиданс и има анти инфламаторна својства, а доказано штити кожу од оштећења. Такође, има већа антибактеријска својства од меда, а показао се као делотворан и у уклањању херпеса.

МАСЛИНОВО УЉЕ - У једној студији извршеној на мишевима показало се да се наношењем маслиновог уља на кожу после излагања УВБ зрацима драстично смањује могућност од добијања рака коже. Маслиново уље се већ показало као моћни антиоксиданс у храни, али је одличан и када је у питању смањење оштећења ДНК ћелија коже.

ШЕ БУТЕР - Жене из западне Африке користе ше бутер од памтивека. Не само да поседује снажна анти инфламаторна својства, него су и скорашње студије показале да цинамична киселина (која се налази у ше бутеру) ублажава УВ оштећења на кожи. 

ВИТАМИН Ц - Ако потопите лице у сок од поморанџе, нећете осетити моћ овог антиоксиданса, али ће добра крема или серум који садрже Л-аскорбинску киселину (витамин Ц) помоћи у смањивању оштећења проузрокованих УВ зрацима, смањиће црвенило, подстаћиће обнављање ожиљака и смањити појаву бора.

УЉЕ ЧАЈЕВЦА - Када су у питању акне, ово је одлична алтернатива за бензоил пероксид, који је често прегруб за кожу и оставља је сувом, црвеном и изазива перутање. У једној студији откривено је да уље чајевца даје исте ефекте као бензоил пероксид, само мало спорије, као и да има много мање споредних ефеката.

Коментари / 0

Оставите коментар