Tajne ljepote iz prirode

Sigurno vas je baka često savetovala da koristite maslinovo ulje da bi vam koža bila mekša, ili aloju da bi vam se smirile opekotine od sunca. Bez obzira sa koga podneblja dolazite, sigurno ste odrasli uz brojne savete predaka o prirodnim lekovima za brojne tegobe.

Moda i ljepota 09.06.2014 | 07:11
Tajne ljepote iz prirode

Ovo su i naučnici iskoristili, te se zato u brojnim preparatima nalaze ovi sastojci, ali u manjim količinama. Pogledajte najpopularnije prirodne sastojke koji mogu da vam pomognu da izgledate lepo i negovano.

ARGANOVO ULJE - Arganovo ulje često nazivaju i "tečnim zlatom", a Marokanke se kunu u ovaj čudesan proizvod. One koriste ovo ulje za psorijazu, opekotine, akne, kao i da smanje pojavu bora. Arganovo ulje je puno linoleinske kiseline, koja kad se nanosi na kožu dokazano smanjuje inflamaciju akni, a vitamin E u ovom ulju odličan je za usporavanje starenja i smanjenje vidljivosti ožiljaka.

ALOE VERA - Aloe vera ima već vekovima poznata umirujuća i obnavljajuća svojstva, a mnogi preporučuju da se koristi direktno iz biljke. Naučnici su takođe utvrdili da poseduje antibakterijska svojstva i da ubrzava zarastanje rana. Kod ljudi koji su išli na tretman dermoabrazije, koža se obnovila 72 sati brže nego kod onih koji nisu nanosili aloju posle ovog tretmana.

SODA BIKARBONA - Osim što može da opere površine u kupatilu, soda bikarbona može da vam pomogne da izbelite zube, odagnate loš zadah, kao i da smanji neprijatne mirise prilikom znojenja.

KOKOSOVO ULJE - Ovo ulje ima takvu molekularnu strukturu da prodire duboko u kožu i kosu i sprečava gubitak vode i lipida koji su sastavni deo starenja. Naučnici tvrde da ovo ulje takođe ubrzava zarastanje rana, pomaže u tretiranju ekcema, a pokazalo se odlično i u tretmanima akni.

ZELENI ČAJ - Iako se preporučuje da se pije, ovaj čaj je odličan i kada se nanosi na kožu. Nekoliko studija je pokazalo da može da redukuje oštećenja od UV zračenja, podstiče zarastanje rana i smiruje aknoznu kožu. Zeleni čaj ima anti inflamatorna svojstva i pomaže u smanjivanju crvenila prouzrokovanog rozaceom.

MED - Med se nekada koristio umesto antibiotika, pogotovo se često koristio za brže zarastanje rana. Osim što je ukusan, med ima antibakterijska svojstva i pomaže u uklanjanju ožiljaka.

PROPOLIS - Pčele koriste propolis da bi sterilizovale svoje košnice, a brojne studije potvrdile su da je propolis odličan i po zdravlje ljudi. Ne samo što otklanja simptome prehlade i usporava umnožavanje kancerogenih ćelija. Ako se nanosi na kožu, propolis je odličan antioksidans i ima anti inflamatorna svojstva, a dokazano štiti kožu od oštećenja. Takođe, ima veća antibakterijska svojstva od meda, a pokazao se kao delotvoran i u uklanjanju herpesa.

MASLINOVO ULJE - U jednoj studiji izvršenoj na miševima pokazalo se da se nanošenjem maslinovog ulja na kožu posle izlaganja UVB zracima drastično smanjuje mogućnost od dobijanja raka kože. Maslinovo ulje se već pokazalo kao moćni antioksidans u hrani, ali je odličan i kada je u pitanju smanjenje oštećenja DNK ćelija kože.

ŠE BUTER - Žene iz zapadne Afrike koriste še buter od pamtiveka. Ne samo da poseduje snažna anti inflamatorna svojstva, nego su i skorašnje studije pokazale da cinamična kiselina (koja se nalazi u še buteru) ublažava UV oštećenja na koži. 

VITAMIN C - Ako potopite lice u sok od pomorandže, nećete osetiti moć ovog antioksidansa, ali će dobra krema ili serum koji sadrže L-askorbinsku kiselinu (vitamin C) pomoći u smanjivanju oštećenja prouzrokovanih UV zracima, smanjiće crvenilo, podstaćiće obnavljanje ožiljaka i smanjiti pojavu bora.

ULJE ČAJEVCA - Kada su u pitanju akne, ovo je odlična alternativa za benzoil peroksid, koji je često pregrub za kožu i ostavlja je suvom, crvenom i izaziva perutanje. U jednoj studiji otkriveno je da ulje čajevca daje iste efekte kao benzoil peroksid, samo malo sporije, kao i da ima mnogo manje sporednih efekata.

Komentari / 0

Ostavite komentar