Критике на рачун оцјене да је БиХ "сигурна земља"

Бундестаг расправља о закону који би БиХ, Србију и Македонију сврстао у тзв. „сигурне земље“. Влада законом жели да ограничи број азиланата с Балкана. Невладин сектор, међутим, ову одлуку владе сматра преурањеном.

Босна и Херцеговина 08.06.2014 | 16:01
Критике на рачун оцјене да је БиХ "сигурна земља"

Број азиланата из земаља западног Балкана сваке године све више расте, након што су њени грађани 2009. и 2010. године ослобођени визног режима. Само је у прошлој години у њемачким службама за миграцију предато 36.689 нових захтјева за азил од грађана који су стизали из Србије, Македоније и Босне и Херцеговине.

Да би финансијски растеретили државу, покрајине и комуне, њемачка влада је зато крајем априла ове године донијела одлуку да Србију, Македонију и Босни и Херцеговину прогласи „сигурним земљама“. То је тренутно тема о којој се воде расправе у њемачком парламенту. Опозиција оштро критикује ову одлуку, а осуђују је и бројне невладине организације.

„Одлука владе је погрешна!“, поручује Гунтер Буркхардт, шеф организације „Про Асyл“ (За азил). Сматра да све три поменуте државе не могу бити сврстане у групу сигурних земаља, јер су њихови грађани изложени бројним проблемима. Буркхард наводи нападе на хомосексуалце, корупцију у правосудним органима, неспремност држава да прогањаним припадницима мањина пружи заштиту.

„Уколико парламент прихвати одлуку владе, потражиоци азила неће имати никакве шансе да добију азил у Њемачкој.

Њихов захтјев биће рјешаван по „брзом поступку“ без разматрања појединачних случајева и разлога зашто је неко морао да напусти своју матичну земљу. То се нажалост већ и сада дешава у пракси“, тврди Буркхардт.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Вожд

08.06.2014 09:28

БиХ је држава само у географском смислу те ријећи. Она је сигурна само за лопове, криминалце, тајкуне. Овакву замљу би у загробном животу пожелио и Ал Капоне!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајка 93

08.06.2014 12:09

Ако су ове три сигурне, које ли су онда несигурне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

08.06.2014 13:21

Постоје вјероватно критерији по којима се рангира "сигурност"..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан (Берлин)

08.06.2014 14:00

Ипак кад се сагледају све околности БиХ је најсигурнија,али је политицки нај нестабилнија од ове три дрзаве.А разлог томе је ароганција и пркосење великог Баје који це на крају бити најмањи Баја и то због политике коју води.Јер годинама пркоси свему сто је нормално на политицком плану. Поглед и осврт медија из Берлина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никада,а мозда ни тада ми до памети нецемо доци!!!

08.06.2014 14:59

А ста би ви сви азил па на социјалу,ево вам К!!!!!Док су они радили и јели кромпир људи једва презивљавали из пепела се дигли да би несто створили будуцим генерацијама.Ста смо ми радили само неке пароле измисљали и викали,алај волим овај резим други ради а ја лезим!!!!К...ц ти висе сада се низ тебе зној циједи за 500КМ мијесецно!!!!!Сада буди стабилан колико хоцес,неда нико дзабе пара!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦ

08.06.2014 16:36

Сигурна, а против директора СИПА-е, Тужилаштво поднијело оптужницу Суду БиХ. Поштени Зубац, професионалац :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

08.06.2014 20:30

Истина је да је БиХ најсигурнија. Мозес радити ста хоцес, возати сто хоцес и кога хоцес, а Бога ми мозе се и украсти. Нико те неце ни погледати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан...

08.06.2014 20:42

Сигурно да це прогласити и привидно створити "сигурност",ста ви мислите да це европске земље примати висе азиланте (бјегунце)из африцких и азијких земаља,они це сада да насељавају те терене у блиској будуцности....

ОДГОВОРИТЕ