Kritike na račun ocjene da je BiH "sigurna zemlja"

Bundestag raspravlja o zakonu koji bi BiH, Srbiju i Makedoniju svrstao u tzv. „sigurne zemlje“. Vlada zakonom želi da ograniči broj azilanata s Balkana. Nevladin sektor, međutim, ovu odluku vlade smatra preuranjenom.

Bosna i Hercegovina 08.06.2014 | 16:01
Kritike na račun ocjene da je BiH "sigurna zemlja"

Broj azilanata iz zemalja zapadnog Balkana svake godine sve više raste, nakon što su njeni građani 2009. i 2010. godine oslobođeni viznog režima. Samo je u prošloj godini u njemačkim službama za migraciju predato 36.689 novih zahtjeva za azil od građana koji su stizali iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Da bi finansijski rasteretili državu, pokrajine i komune, njemačka vlada je zato krajem aprila ove godine donijela odluku da Srbiju, Makedoniju i Bosni i Hercegovinu proglasi „sigurnim zemljama“. To je trenutno tema o kojoj se vode rasprave u njemačkom parlamentu. Opozicija oštro kritikuje ovu odluku, a osuđuju je i brojne nevladine organizacije.

„Odluka vlade je pogrešna!“, poručuje Gunter Burkhardt, šef organizacije „Pro Asyl“ (Za azil). Smatra da sve tri pomenute države ne mogu biti svrstane u grupu sigurnih zemalja, jer su njihovi građani izloženi brojnim problemima. Burkhard navodi napade na homoseksualce, korupciju u pravosudnim organima, nespremnost država da proganjanim pripadnicima manjina pruži zaštitu.

„Ukoliko parlament prihvati odluku vlade, potražioci azila neće imati nikakve šanse da dobiju azil u Njemačkoj.

Njihov zahtjev biće rješavan po „brzom postupku“ bez razmatranja pojedinačnih slučajeva i razloga zašto je neko morao da napusti svoju matičnu zemlju. To se nažalost već i sada dešava u praksi“, tvrdi Burkhardt.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vožd

08.06.2014 09:28

BiH je država samo u geografskom smislu te rijeći. Ona je sigurna samo za lopove, kriminalce, tajkune. Ovakvu zamlju bi u zagrobnom životu poželio i Al Kapone!!

ODGOVORITE
Name

Ajka 93

08.06.2014 12:09

Ako su ove tri sigurne, koje li su onda nesigurne?

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

08.06.2014 13:21

Postoje vjerovatno kriteriji po kojima se rangira "sigurnost"..........

ODGOVORITE
Name

Neutralan (Berlin)

08.06.2014 14:00

Ipak kad se sagledaju sve okolnosti BiH je najsigurnija,ali je politicki naj nestabilnija od ove tri drzave.A razlog tome je arogancija i prkosenje velikog Baje koji ce na kraju biti najmanji Baja i to zbog politike koju vodi.Jer godinama prkosi svemu sto je normalno na politickom planu. Pogled i osvrt medija iz Berlina.

ODGOVORITE
Name

nikada,a mozda ni tada mi do pameti necemo doci!!!

08.06.2014 14:59

A sta bi vi svi azil pa na socijalu,evo vam K!!!!!Dok su oni radili i jeli krompir ljudi jedva prezivljavali iz pepela se digli da bi nesto stvorili buducim generacijama.Sta smo mi radili samo neke parole izmisljali i vikali,alaj volim ovaj rezim drugi radi a ja lezim!!!!K...c ti vise sada se niz tebe znoj cijedi za 500KM mijesecno!!!!!Sada budi stabilan koliko hoces,neda niko dzabe para!!!!

ODGOVORITE
Name

CC

08.06.2014 16:36

Sigurna, a protiv direktora SIPA-e, Tužilaštvo podnijelo optužnicu Sudu BiH. Pošteni Zubac, profesionalac :D

ODGOVORITE
Name

Istina

08.06.2014 20:30

Istina je da je BiH najsigurnija. Mozes raditi sta hoces, vozati sto hoces i koga hoces, a Boga mi moze se i ukrasti. Niko te nece ni pogledati.

ODGOVORITE
Name

normalan...

08.06.2014 20:42

Sigurno da ce proglasiti i prividno stvoriti "sigurnost",sta vi mislite da ce evropske zemlje primati vise azilante (bjegunce)iz africkih i azijkih zemalja,oni ce sada da naseljavaju te terene u bliskoj buducnosti....

ODGOVORITE