Муслиман, а хоће да гради цркву

На овим просторима гомила је занимљивих прича, а једна од таквих је и прича бугојанског предузетника.

Босна и Херцеговина 07.06.2014 | 21:15
Муслиман, а хоће да гради цркву

Копајући умјетно језеро на својој земљи Хусеин Смајић је наишао на неке чврсте и велике темеље, широке цијели метар. Испрва није ни слутио о чему се ради, јер су машине наишле на остатке средњовјековне цркве о којој су до тада постојали само писани трагови, а према неким процјенама датира из 13. вијека.

Најпознатији запис о њој каже да је 1406. године у тој цркви одржан капитул босанске фрањевачке викарије “од све Босне”, те да ју је посјетио сам босански краљ Стјепан Остоја.

“Нашли смо неколико камених блокова с неким орнаментима и схватили да је то лук над вратима цркве. Одмах сам рекао да се престане копати”, присјећа се Смајић неочекиваног открића.

Међутим, прича постаје занимљивија тек када је овај подузетник, након дугог размишљања одлучио да загази неким необичним стазама. Саставио је писмо Врхбосанској надбискупији и кардиналу Винку Пуљићу, нудећи се да Цркви поклони земљу на којој се некада налазила црква, исказујући жељу да се на истом мјесту, на њеним темељима подигне нова.

Његово писмо, преведено, недуго потом одлази преко Јадранског мора, те завршава и код папе Фрање. Одговора из Ватикана још увијек нема.

Површинским копањем, јер темељи се налазе на само двадесетак центиметара испод земље, утврђено је да је црква дугачка 35, а широка око 20 метара. Зидови су јој, каже, зидани од седре.

Испоставило се да се темељи налазе на само два-три метра од двоспратнице коју је ту подигао.

“Ако у надбискупији и одлуче да би ту подигли цркву, тешко да ова кућа може остати ту”, примјећујемо, а након само неколико тренутака добивамо нимало очекиван одговор.

“И нека. Ја ћу је срушит’. То је најмањи проблем. Шта је срушит’ кућу?”, спремно ће Смајић, без имало задршке и калкулације.

“И не само то. Ја сам спреман и финансијски подржати овај пројект. Даћу паре, материјал, шта год треба. Тражим само добру вољу”, ставља карте на сто.

На питање који су његови мотиви, каже:

“Мени је најважније да се то обнови. Како год. Желим да се зна за то. То је наша историја и њоме се требамо поносити. Нека људи виде какве су ту старине биле. Не желим допустити да то пропадне и да га вријеме поново затрпа па да се за њега не зна сљедећих петсто, шесто година. То вам говорим из дубине своје душе босанске”, помало поетично поентира Смајић, додајући да изузетно цијени фрањевачки ред и да је свјестан његовог значаја за Босну и Херцеговину.

На питање мисли ли да можда од овога може нешто зарадити, да би се ту подигло нешто слично Међугорју, само одмахује руком.

“То ми није битно. Ја сам зарадио шта сам требао да зарадим. Ово је најмање шта могу урадити као грађанин Бугојна, одгојен да поштује и цијени другога. Онај ко не цијени и не поштује друго и другачије, не може поштовати и вољети своје. Овај мој гест је мој крик против свог зла које се догодило у мом граду и у мојој земљи”, одговара Смајић.

По свему судећи у надбискупији ће формирати радну групу која ће истражити цијелу ову причу и њену позадину, а након тога и одлучити што ће с великодушном Смајићевом понудом. Све скупа могло би потрајати.

Сам локалитет на којем су темељи цркве пронађени у народу је познат као Црквина, а према неким посредним изворима уз цркву је постојао и фрањевачки самостан.

Када је „Смајићева црква“ уништена није познато, али претпоставља се да се то могло догодити с османлијским продорима, вјеројатно између 1414. и 1437. године.

У самом Бугојну Смајићева идеја наишла је на одобравање, а подузетник ће нам чак дати и оквирну процјену подршке.

Извор: фокус.ба

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

БАЈА

07.06.2014 19:27

БРАВО СВАКА ЦАСТ ; ДОК ЈЕ ЉУДИ БИЦЕ И ЉУДСТВА ;

ОДГОВОРИТЕ
Name

цемер

07.06.2014 19:47

Ста реци него РЕСПЕКТ за овог цовјека. Кад би нас бар висе било оваквих свима би нам било боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба

07.06.2014 19:48

Свака част домаћине, људино, али цркву би требао обновити онај ко је порушио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јока

07.06.2014 20:30

Свака цаст овом цовјеку, имам само ријеци похвале. Мислим да нам бас тај цовјек свима треба да буде примјер! Ником није и нетреба бити забрањено да воли своју вјеру, али треба постовати и тудју, небитно која је нација у питању. Зивот је један свима нама као сто нам је и један Бог, народе драги, видите да има јаца Сила над нама свима… уз мало разума и посовања једни према другима, моземо си уцинити зивот љепси и бољи. Пустимо се политицара и препуцавања, сви зивимо по истим небом. Разум и слога води добру а остало нас све само вуце уназад у било ком смислу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дерим

07.06.2014 21:32

Љеп гест, али Ипак мислим да ми имамо и превисе вјерских објеката боље паре дати угрозеним од поплава!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алмир

07.06.2014 22:50

Направио је огромну грешку шаљући писмо Католичкој цркви! Зашто ? Јер се ради о цркви Босанској, дакле богумилској цркви, а не католичкој. Овога је неко требао прво посавјетовати и објаснити му разлику између католичке и босанске (богумилске) цркве у 13 стољећу. То је као кад би сад те темеље и земљу поклонио хиндуистичким отганизацијама...нигдје везе. Требао је обавијестити институцију за Националне споменике БиХ а не католичку цркву која има с овим колико и она хиндуистичка скупина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Хусеине

08.06.2014 01:29

Хусеине свака вам цаст , скидам капу до пода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е да

08.06.2014 07:54

Знам да нас је пуно на свим странама али не моземо доци до изразаја од силних мрзитеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

08.06.2014 08:28

Имам дзамије у Бијељини је исто тако једном помињао да су долазили Срби пре обнове дзамије да уплате донацију за обнову. То је фин гест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

22.11.2019 18:25

У сваком слуцају лијеп текст и лијепо је то процитати.

ОДГОВОРИТЕ