Пријава против човјека који је злочинца назвао убицом

Зоран Иванчић - Загрепчанин са сарајевском адресом и дугогодишњи мировни активиста - показао је јуче ријетко виђену грађанску храброст.

Регион 07.06.2014 | 18:52
Пријава против човјека који је злочинца назвао убицом

На дочеку који су "црни људи" на аеродрому Плесо у Загребу приредили осуђеном ратном злочинцу Дарију Кордићу, Иванчић је прекинуо говор бившег предсједника Херцег Босне одговорног за покољ у Ахмићима и повикао: "Сотоно, убице!".

Неколицина из окупљене масе покушала га је због тога линчовати, али Иванчића је спасила полиција, која га је одвела из ходника аеродрома Плесо. Незапамћени чин храбрости Иванчића је тако коштао само лакших тјелесних повреда.

Зоран Иванчић на Плесо је стигао с пријатељицом Сабином Шабић. У рукама су имали транспаренте с исписаним бројем 116, број жртава покоља недужних цивила који су у Ахмићима, у априлу 1993. године, направиле снаге под политичким заповједништвом Дарија Кордића и његових помоћника.

Двоје храбрих умијешали су се у масу од 500 Кордићевих обожавалаца планирајући у једном тренутку подићи транспаренте како би јавност подсјетили на монструозан злочин.

Кад су схватили да њихове транспаренте нитко неће запазити, Иванчић је одлучио у име истине да рескира живот.

Након почетних Кордићевих ријечи, кад је осуђени ратни злочинац примирио присутне који су викали "За дом спремни" и пјевали "домољубне" буднице, Иванчић је повикао:

"Сотоно! Убицо!"

Тренутак касније окупљени су насрнули на њега и пријатељицу. Захваљујући интервенцији полиције, двоје храбрих извукло се с неколико удараца и огреботина.
 
Иванчића је полиција одвела у полицијску станицу на аеродрому. Испочетка није било јасно да ли се тамо налази као жртва или осумњичени.

Полиција је била изузетно коректна према човјеку чија је грађанска храброст јуче освјетлала образ Загребу.

Међутим, на крају му је уручен папир у којем стоји да га се терети за нарушавање јавног реда и мира.

О томе да ли је крив одлучиће прекршајни суд.

Нападачи, поштоваоци Дарија Кордића нису приведени. Иванчић је пуштен неколико сати касније, након што је саслушан, односно након што му је служба хитне помоћи санирала повреде.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Истина

07.06.2014 16:57

ЦОВЈЕК НЕМА ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ И РЕСКИРАО И ЗИВОТ ЗА ПРАВДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема везе

07.06.2014 18:41

Ниста цовјек није погресно рекао! Свака цаст на искрености и храбрости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јозо Иванциц

07.06.2014 18:55

Цијела ми је домовина затрована устаством.Нема нам спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

07.06.2014 19:52

Свака му цаст Али Мало би ко то урадио пред толиким устасама . И јос ми једно само није јасно због цега се велике силе искупљају у француској да би обиљезили побједу над онима које они примају у ЕУ па ту земљу И њено уредзење нацистицких подвика па ко је овде луд. Поздрав овом храбром цовеку.

ОДГОВОРИТЕ