Prijava protiv čovjeka koji je zločinca nazvao ubicom

Zoran Ivančić - Zagrepčanin sa sarajevskom adresom i dugogodišnji mirovni aktivista - pokazao je juče rijetko viđenu građansku hrabrost.

Region 07.06.2014 | 18:52
Prijava protiv čovjeka koji je zločinca nazvao ubicom

Na dočeku koji su "crni ljudi" na aerodromu Pleso u Zagrebu priredili osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, Ivančić je prekinuo govor bivšeg predsjednika Herceg Bosne odgovornog za pokolj u Ahmićima i povikao: "Sotono, ubice!".

Nekolicina iz okupljene mase pokušala ga je zbog toga linčovati, ali Ivančića je spasila policija, koja ga je odvela iz hodnika aerodroma Pleso. Nezapamćeni čin hrabrosti Ivančića je tako koštao samo lakših tjelesnih povreda.

Zoran Ivančić na Pleso je stigao s prijateljicom Sabinom Šabić. U rukama su imali transparente s ispisanim brojem 116, broj žrtava pokolja nedužnih civila koji su u Ahmićima, u aprilu 1993. godine, napravile snage pod političkim zapovjedništvom Darija Kordića i njegovih pomoćnika.

Dvoje hrabrih umiješali su se u masu od 500 Kordićevih obožavalaca planirajući u jednom trenutku podići transparente kako bi javnost podsjetili na monstruozan zločin.

Kad su shvatili da njihove transparente nitko neće zapaziti, Ivančić je odlučio u ime istine da reskira život.

Nakon početnih Kordićevih riječi, kad je osuđeni ratni zločinac primirio prisutne koji su vikali "Za dom spremni" i pjevali "domoljubne" budnice, Ivančić je povikao:

"Sotono! Ubico!"

Trenutak kasnije okupljeni su nasrnuli na njega i prijateljicu. Zahvaljujući intervenciji policije, dvoje hrabrih izvuklo se s nekoliko udaraca i ogrebotina.
 
Ivančića je policija odvela u policijsku stanicu na aerodromu. Ispočetka nije bilo jasno da li se tamo nalazi kao žrtva ili osumnjičeni.

Policija je bila izuzetno korektna prema čovjeku čija je građanska hrabrost juče osvjetlala obraz Zagrebu.

Međutim, na kraju mu je uručen papir u kojem stoji da ga se tereti za narušavanje javnog reda i mira.

O tome da li je kriv odlučiće prekršajni sud.

Napadači, poštovaoci Darija Kordića nisu privedeni. Ivančić je pušten nekoliko sati kasnije, nakon što je saslušan, odnosno nakon što mu je služba hitne pomoći sanirala povrede.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Istina

07.06.2014 16:57

COVJEK NEMA DLAKE NA JEZIKU I RESKIRAO I ZIVOT ZA PRAVDU.

ODGOVORITE
Name

Nema veze

07.06.2014 18:41

Nista covjek nije pogresno rekao! Svaka cast na iskrenosti i hrabrosti.

ODGOVORITE
Name

Jozo Ivancic

07.06.2014 18:55

Cijela mi je domovina zatrovana ustastvom.Nema nam spasa.

ODGOVORITE
Name

Mimo

07.06.2014 19:52

Svaka mu cast Ali Malo bi ko to uradio pred tolikim ustasama . I jos mi jedno samo nije jasno zbog cega se velike sile iskupljaju u francuskoj da bi obiljezili pobjedu nad onima koje oni primaju u EU pa tu zemlju I njeno uredzenje nacistickih podvika pa ko je ovde lud. Pozdrav ovom hrabrom coveku.

ODGOVORITE