За нову сјетву у Семберији потребно 35 милиона КМ

У катастрофалним поплавама у Републици Српској уништена је половина најплоднијих ораница Семберије, а за нову сетву биће потребно 35 милиона КМ, наводи се у прелиминарном извештају о поплавама који ће наредне седмице разматрати градски одборници.

Република Српска 07.06.2014 | 18:00
За нову сјетву у Семберији потребно 35 милиона КМ

За импровизовану сетву културама које имају циклус брзог зрења, а стручњаци углавном предлажу сетву кукуруза и крмног биља, орентационо је потребно 60.000 врећа семенског кукуруза, 30.000 тона минералног ђубрива, 60. 000 литара пестицида и три милиона литара горива.

Поплава великих размера од 14. до 28. маја потопила је половину семберских ораница, директно је поплављено 26,5 хиљада хектара обрадивог земљишта, а још четири хиљаде хектара ораница поплављено је подземним водама.

Штета на сточном фонду још се процењује, али се на основу количине од 100 тона прикупљених лешева животиња у извештају закључује да није реч о штети великих размера.
Поплавни талас захватио је две трећине Семберије са више од 6.000 кућа под водом, а степен оштећења грађевинских објеката тек се утврђује.

У закључку извештаја наводи се да је потребно изградити 30 порушених кућа и обезбедити најмање 20 милиона КМ за реновирање објеката и набавку неопходног намештаја и покућства за поплављна домаћинства.

Поплављено је око 30 одсто привредних субјеката, као и седам градских школа, једини јавни вртић, Центар за културу и Народна библиотека.

Према подацима Цивилне заштите, у прихватним центрима боравило је око 1.200 становника који су евакуисани из поплављених насеља, а стотине њих још немају могућности за повратак кућама.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дворови

08.06.2014 09:15

Није ми јасно како сви у својим извјестајима на прво мјесто постављају материјалну стету, а не људске зивоте који су изгубљени, а цији је посредан или непосредан узрок поплава. Наравно огромна материјална стета це исто тако утицати на зивот људи у поплављеним подруцјима. Е сад посто су нам познате последице, поред бриге како це људи на поплављеним подруцјима зивит даље, потребно је ХИТНО маркирати узроке катастрофе, а ако поред природе постоје и други узроци који су произведени дјеловањем људског фактора (мислим да су то и највеци узроци)потребно је именовати кривце и исте адекватно процесуирати и наравно казнити. (Назалост укинута је смртна казна) Посто зивим у Семберији, хти бих да знам, односно да се народу конацно разјасне неке ствари у вези изградње насипа на том подруцју. Наиме директор Вода Српске (незнам ни како се зове јер се небавим политиком, знам да је Додин или мозда оног сто га предлазу за будуцег цлана предсједниства, недај бозе)на поцетку једне емисије на БН телевизији казе како су пројекти за насп на Дрини давно готов а онда на крају исте емисије казе да це средства за тај пројекат бити обезбједјена у Октобру и да це они до тада направити и пројекат и све само опстина неце изврсити своје обавеза. Молим неког да овом народу казе ста је од ове двије контрадикторне изјаве тацно, да бих се народ опредјелио и сам насао кривца јер ово корумпирано тузиластво под палицом власти то сигурно неце. Ако са сад не дозовемо памети, не именујемо кривце, исте не казнимо адекватно, убрзо це нам се десити јос горе елементарне непогоде са јос вецим последицама. Има ту јос много да се написе али мислим да немам времена на бацање јер ионако стварни кривци це бити наградјени-пример- Додик казе да је дирекција Вода српске одрадила посао одлицно- мислим да је мислио да је одрадила геноцидни посао одлицно, само није се до краја изјаснио. (цист ревансизам према дјеловима Српске гдје његова странка није на власти). Мислим да ни он као предсједник Српске,својом вољом, није на власти у неким дјелови Српске јер ако он долази у посјету поплављеним подруцјима па прво иде у Воде српске а затим у званицан орган власти на том подруцју онда он том подруцју немозе бити предсједник јер се јасно понаса ускостранацки, а за ону предједницу владе која иде у Електробијељину, а уопсте не иде у званицан орган власти да и не прицамо, а о њој се не исплати ни писати она то не заслузује.

ОДГОВОРИТЕ