Западни Балкан има европску перспективу

Све земље западног Балкана имају јасну европску перспективу, истакла је њемачки канцелар Ангела Меркел и посебно похвалила Србију за напредак у односима са Приштином.

Регион 07.06.2014 | 17:32
Западни Балкан има европску перспективу

Она је изјавила да се радује посјети предсједника Владе Србије Александра Вучића Берлину, која је планирана за 11. јун, и најавила да ће са њим разговарати о "даљем путу Србије".

Меркелова је подсјетила да се са Вучићем чула раније телефоном у вези са поплавама, додавши да је Њемачка понудила и пружила практичну подршку.

Она је констатовала да постоје разлике у ставовима, али и да, како је рекла, продуктивне тензије воде ка промјенама.

У том контексту, она је поменула да би, да јој је неко прије двије или три године поставио питање да ли ће се Србија кретати овим путем у вези са Косовом, рекла да је сумњичава, али сада је видљив значајан напредак.

Меркелова је у видео-поруци, постављеној на сајту њемачке Владе, поручила да пред државама западног Балкана и даље стоји "дуг пут", јер постоји веома јасни критеријуми у процесу приближавања ЕУ.

Она је подвукла да званични Берлин није противник ширењу ЕУ и истакла да Њемачка само инсистира на испуњавању постојећих критеријума на путу ка чланству у Унији.
Меркелова је истакла да је искуство показало да се проблеми морају ријешити прије пријема у чланство, као и да је неопходан напредак прије уласка у Унију.

"Ако прије приступања нема напретка, сигурно неће бити лакше након пријема", објаснила је Меркелова.

Она је подвукла да перспектива пријема у чланство не постоји само на папиру, већ се односи на програме подршке, али да од сваке државе појединачно зависи да ли ће брзо проћи те фазе или не.

Меркелова наглашава да је једно од главних питања на путу ка чланству у ЕУ владавина права, додајући да је ова тема у свим разговорима са представницима држава у првом плану.

Она је нагласила да од квалитета правног система зависи и спремност на инвестирање њемачких компанија.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Миленко

07.06.2014 16:28

Ангела је краљица!До 2020 сви из ЕX YУ су у ЕУ!Без обзира на све.Сјетите се Румуније и Бугарске они су и сад далеко од ЕУ по свему .Корупција влада , незапосленост и низак стандард! Познато Вам је то зар не? То нас нико не пита већ је то политичка одлука која је негдје донесена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја бре ја

07.06.2014 21:41

ајде бабо,пре ће ви да пропаднете у кризи него што ћемо се ми прикључити вама фашистима у ЕУ.Уосталом,ЕУ нас ни не занима него Евроазијска Унија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

08.06.2014 09:05

Ре Миленко Бугарска и Румунија нису чланице ЕУ зато што су достигле вриједности и правила на којим почива ЕУ него су у ЕУ зато што заузимају геостратешки и геополитички положај у овом дијелу Европе. Народи бивше Југославије су по менталитету врло блиски Румунима и Бугарима, мало раде, мало шверцују а хтјели би да живе европским стандардом. Русија преко њих уцијењује ЕУ стварајући слику да у ЕУ влада расуло, корупција, криминал итд, јер су још увијек у владајућим структурама Румуније и Бугарске инфилтирани агенти руских обавијештајних служби. Хвала ти за твоје одвојено вријемеи прочитаном коментату.ПОЗЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

09.06.2014 10:07

Има преспективу али стратешку као Румунија и Бугарска. Направила је она бједу од њих а добила приступ Црном мору. Србијо опамети се !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиша

09.06.2014 12:36

Ангела је највећи вазал Америке и ЕУ. Када су Бугарска, Румунија и Хрватска постале чланови ЕУ, које су не само и најсиромашније земље,могу онда и све остале на Балкану у ЕУ! Благо се нама свима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси СС-овац

09.06.2014 13:44

Ангела је фасиста којег нема на свијету, футави масон/илуминати! Да им није било Хитлера који је нагулио у Аргентини (и зивио тамо до 1963- Греy Wолф - Тхе Есцапе Оф Адолф Хитлер, погледајте) и од тамо погурао Њемацку с опљацканим златом. Нигдје њих не би било! мислим како се они дигосе на ноге само за пар година. Није сигурно радним акцијама. Да вас подсјетим, идеја о ЕУ се појавила јос 1947 измедју Њемаца и Француза! Све је намјестено, први свјетски, други свјетски, ратови измедју а и овај задњи код нас. Све у сврху отимацине! Хазарски јевреји су криви за све ратове као и за смрт свих оних зидова и осталих по логорима! Људи додјите себи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин али прави

09.06.2014 19:17

Нецемо ми много добити уласком у ЕУ,то це показати вријеме они су нас упропастили за три рата.Срби су опљацкани,убијани ,унистени јос мало остацемо и без то мало земље.Од насе богате историје неце остати ниста,зато памет у главу и уздај се усе и у своје кљусе.Капиталисти воле само паре неце они ниста дати даба´.Само рад,ред и дисциплина нас мозе спссити,бивса ЈУГА има кредита око 150 милијарди то се немозе никад вратити знаци само профит имају капиталисти.Имамо пример ГРЦКЕ која има најљепсе море у Европи а дуг 300 милијарди а ми смо сељацка земља а увозимо храну и месо данасњи народ неце да раде а хоце добро да зиве и мастају о богатом западу са МЕГА и СЕГА дипломама.Овде нема посла и ко ради једва зиви,Само МИЛОКРАДИ да оду треба бити боље али треба доста времена а морамо бити слозни да се опоравимо од ПОТОПА.ПОЗДРАВ СА ЗАПАДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

09.06.2014 19:33

Ангела није свјесна својих изјава и зеља. Аустро-угарска се распала ради босне, хитлер поломијо зубе у босни, комунистицка диктатура пукла у босни, ма има да се ЕУ отопи као сњег на сунцу аугустовском.

ОДГОВОРИТЕ