Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu

Sve zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu, istakla je njemački kancelar Angela Merkel i posebno pohvalila Srbiju za napredak u odnosima sa Prištinom.

Region 07.06.2014 | 17:32
Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu

Ona je izjavila da se raduje posjeti predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Berlinu, koja je planirana za 11. jun, i najavila da će sa njim razgovarati o "daljem putu Srbije".

Merkelova je podsjetila da se sa Vučićem čula ranije telefonom u vezi sa poplavama, dodavši da je Njemačka ponudila i pružila praktičnu podršku.

Ona je konstatovala da postoje razlike u stavovima, ali i da, kako je rekla, produktivne tenzije vode ka promjenama.

U tom kontekstu, ona je pomenula da bi, da joj je neko prije dvije ili tri godine postavio pitanje da li će se Srbija kretati ovim putem u vezi sa Kosovom, rekla da je sumnjičava, ali sada je vidljiv značajan napredak.

Merkelova je u video-poruci, postavljenoj na sajtu njemačke Vlade, poručila da pred državama zapadnog Balkana i dalje stoji "dug put", jer postoji veoma jasni kriterijumi u procesu približavanja EU.

Ona je podvukla da zvanični Berlin nije protivnik širenju EU i istakla da Njemačka samo insistira na ispunjavanju postojećih kriterijuma na putu ka članstvu u Uniji.
Merkelova je istakla da je iskustvo pokazalo da se problemi moraju riješiti prije prijema u članstvo, kao i da je neophodan napredak prije ulaska u Uniju.

"Ako prije pristupanja nema napretka, sigurno neće biti lakše nakon prijema", objasnila je Merkelova.

Ona je podvukla da perspektiva prijema u članstvo ne postoji samo na papiru, već se odnosi na programe podrške, ali da od svake države pojedinačno zavisi da li će brzo proći te faze ili ne.

Merkelova naglašava da je jedno od glavnih pitanja na putu ka članstvu u EU vladavina prava, dodajući da je ova tema u svim razgovorima sa predstavnicima država u prvom planu.

Ona je naglasila da od kvaliteta pravnog sistema zavisi i spremnost na investiranje njemačkih kompanija.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milenko

07.06.2014 16:28

Angela je kraljica!Do 2020 svi iz EX YU su u EU!Bez obzira na sve.Sjetite se Rumunije i Bugarske oni su i sad daleko od EU po svemu .Korupcija vlada , nezaposlenost i nizak standard! Poznato Vam je to zar ne? To nas niko ne pita već je to politička odluka koja je negdje donesena!

ODGOVORITE
Name

ja bre ja

07.06.2014 21:41

ajde babo,pre će vi da propadnete u krizi nego što ćemo se mi priključiti vama fašistima u EU.Uostalom,EU nas ni ne zanima nego Evroazijska Unija.

ODGOVORITE
Name

Vožd

08.06.2014 09:05

Re Milenko Bugarska i Rumunija nisu članice EU zato što su dostigle vrijednosti i pravila na kojim počiva EU nego su u EU zato što zauzimaju geostrateški i geopolitički položaj u ovom dijelu Evrope. Narodi bivše Jugoslavije su po mentalitetu vrlo bliski Rumunima i Bugarima, malo rade, malo švercuju a htjeli bi da žive evropskim standardom. Rusija preko njih ucijenjuje EU stvarajući sliku da u EU vlada rasulo, korupcija, kriminal itd, jer su još uvijek u vladajućim strukturama Rumunije i Bugarske infiltirani agenti ruskih obaviještajnih službi. Hvala ti za tvoje odvojeno vrijemei pročitanom komentatu.POZZ

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

09.06.2014 10:07

Ima prespektivu ali stratešku kao Rumunija i Bugarska. Napravila je ona bjedu od njih a dobila pristup Crnom moru. Srbijo opameti se !!!

ODGOVORITE
Name

Siniša

09.06.2014 12:36

Angela je najveći vazal Amerike i EU. Kada su Bugarska, Rumunija i Hrvatska postale članovi EU, koje su ne samo i najsiromašnije zemlje,mogu onda i sve ostale na Balkanu u EU! Blago se nama svima!

ODGOVORITE
Name

Bivsi SS-ovac

09.06.2014 13:44

Angela je fasista kojeg nema na svijetu, futavi mason/iluminati! Da im nije bilo Hitlera koji je nagulio u Argentini (i zivio tamo do 1963- Grey Wolf - The Escape Of Adolf Hitler, pogledajte) i od tamo pogurao Njemacku s opljackanim zlatom. Nigdje njih ne bi bilo! mislim kako se oni digose na noge samo za par godina. Nije sigurno radnim akcijama. Da vas podsjetim, ideja o EU se pojavila jos 1947 izmedju Njemaca i Francuza! Sve je namjesteno, prvi svjetski, drugi svjetski, ratovi izmedju a i ovaj zadnji kod nas. Sve u svrhu otimacine! Hazarski jevreji su krivi za sve ratove kao i za smrt svih onih zidova i ostalih po logorima! Ljudi dodjite sebi...

ODGOVORITE
Name

Srbin ali pravi

09.06.2014 19:17

Necemo mi mnogo dobiti ulaskom u EU,to ce pokazati vrijeme oni su nas upropastili za tri rata.Srbi su opljackani,ubijani ,unisteni jos malo ostacemo i bez to malo zemlje.Od nase bogate istorije nece ostati nista,zato pamet u glavu i uzdaj se use i u svoje kljuse.Kapitalisti vole samo pare nece oni nista dati daba´.Samo rad,red i disciplina nas moze spssiti,bivsa JUGA ima kredita oko 150 milijardi to se nemoze nikad vratiti znaci samo profit imaju kapitalisti.Imamo primer GRCKE koja ima najljepse more u Evropi a dug 300 milijardi a mi smo seljacka zemlja a uvozimo hranu i meso danasnji narod nece da rade a hoce dobro da zive i mastaju o bogatom zapadu sa MEGA i SEGA diplomama.Ovde nema posla i ko radi jedva zivi,Samo MILOKRADI da odu treba biti bolje ali treba dosta vremena a moramo biti slozni da se oporavimo od POTOPA.POZDRAV SA ZAPADA

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

09.06.2014 19:33

Angela nije svjesna svojih izjava i zelja. Austro-ugarska se raspala radi bosne, hitler polomijo zube u bosni, komunisticka diktatura pukla u bosni, ma ima da se EU otopi kao snjeg na suncu augustovskom.

ODGOVORITE