Хрватска избрисала из пребивалишта 50.000 Срба

Министарство унутрашњих послова Хрватске је на незаконит начин избрисало из евиденције хрватског пребивалишта више од 50.000 Срба у периоду од 1991. до краја 2013. године, изјавио је председник Коалиције удружења избеглица у Србији Миодраг Линта.

Регион 06.06.2014 | 15:37
Хрватска избрисала из пребивалишта 50.000 Срба

Линта је тим поводом у отвореном писму председнику Владе Хрватске Зорану Милановићу затражио хитно усвајање одлуке којом ће се свим грађанима српске националности, који су на незаконит начин избрисани из евиденције хрватског пребивалишта од 1991. године до данас, омогућити поновно пријављивање и  вађење личних карата о трошку хрватске државе.

Он је Милановићу указао на дугогодишњу дискриминција коју, како каже, чине службеници Министарства унутрашњих послова у полицијским управама према грађанима српске националности у вези  пребивалишта.

Хрватски службеници су, погрешном применом члана 13 старог Закона о пребивалишту и боравишту, који је био на снази од средине 1991. до краја 2012. године, избрисали велики број грађана  српске националности, навео је Линта истакавши да су полицијске управе у жупанијама, односно полицијске станице, позивајући се на тај законски члан масовно издавали решења о брисању Срба из евиденције на основу теренских провера својих службеника.

Провере су често обављане у вечерњим сатима и њима би на брзину било утврђено да ли именовани пребивају на наведеној адреси, истиче Линта и додаје да је поред тога полиција обилазила грађане српске националности старије животне доби и тражила од њих да поруче својим синовима, кћеркама или рођацима, који живе у Србији или Републици Српској, да у року од десетак дана ођаве пребивалиште или ће бити кажњени и брисани из евиденције.

Под изговором сређивања пописа бирача хрватски службеници су дуги низ годинама незаконито брисали Србе из евиденције пребивалишта истакао је он.

"Међутим, у том периоду из евиденције пребивалишта нису брисани досељени Хрвати из Босне и Херцеговине. Стари Закон о пребивалишту и боравишту није предвиђао могућност ођаве пребивалишта лица, без личног захтјева", навео је Линта у отвореном писму Милановићу, достављеном и медијима.Он је додао да су то више пута јавно изјавили хрватски министар полиције Ранко Остојић и хрватски министар управе Арсен Баук.

Линта је указао и да у хрватском Закону о пребивалишту нигђе не пише да поседовање држављанства Србије и српске личне карте спречава избегле Србе да пријаве привремени одлазак изван Републике Хрватске.

"Навешћемо само један драстичан пример Гордане Вујасиновић коју је службеница у Конзуларном оделу Републике Хрватске у Београду питала да ли има српску личну карту и када је ова одговорила потврдно службеница је, без њене сагласности, поништила њену хрватску личну карту", каже Линта истакавши да  дубоко верује да ће се Милановић сложити да, како је рекао, понашање хрватских службеника према Србима повратницима и избеглим Србима неприхватљиво и супротно премијером ставу.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кики

06.06.2014 13:56

Отац нације и идејни вођа, Фрањо је за живота рекао да Србима треба задати такав ударац да их убудуће у Хрватској не буде више од 2 посто. Лагано Хрватска реализује његову идеју, док ''демократски свијет'', нормално, ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЗ

06.06.2014 16:15

Они се тако понашају зато што нема Српске државе која би могла реаговати. То не чини ни Дофик, ни Вучић а поготову они прије њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо Градиска

07.06.2014 12:53

Ја исто тако кривим и Србе у Хрватској,Могу многе ствари да промјене, али неће. Ево сад на изборима за ЕУ парламент Милораду Пуповцу је требало 1500 гласова за мандат,али Срби нису изасли од 100000 Срба имао је 25000 гласова.Ста даље прицати.То је она наса не треба гласати.

ОДГОВОРИТЕ