Оправдане Брамерцове критике

Изјава главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца да је у БиХ "ситуација суморна" када је ријеч о провођењу Стратегије за рад на предметима ратних злочина, представља још једну у низу оправданих критика на рад правосудних институција на нивоу БиХ, изјавио је замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ.

Свијет 06.06.2014 | 09:44
Оправдане Брамерцове критике

"Упркос свим напорима и средствима која су уложена за унапређење правосуђа последњих година, пали смо на најважнијем испиту - процесуирању ратних злочина. Ово је сигурно најтежи `шамар` који је упућен правосуђу до сада. Очекујем да Високи судски и тужилачки савјет БиХ озбиљно схвати ово упозорење, те да посвети дужну пажњу овој проблематици и предузме одређене кораке", рекао је Радуљ.

Према његовим ријечима, главни кривци за непровођење Стратегије су Суд и Тужилаштво БиХ, који својим поступцима стварају неповјерење у цјелокупан правосудни систем.

"Провођењем ове стратегије у 2013. години Тужилаштво БиХ је уступило ентитетском правосуђу 58 предмета, али је у истом периоду изузело из рада и преузело 67 предмета, односно девет више. Циљ стратегије је да се најтежа кривична дјела процесуирају пред Судом БиХ, а да се мање сложена дјела уступе ентитетском правосуђу. Оваквим поступањем стратегија постаје беспредметна, јер предмети `круже` од једног до другог тужилаштва и коначан исход је непроцесуиран предмет ратног злочина", оцијенио је Радуљ, истакавши да вријеме није савезник ни свједоцима ни доказима.

Радуљ је нагласио да заа разлику од ентитетског правосуђа, које је показало заиста врло завидне резултате на овом пољу, Тужилаштво и Суд БиХ показују катастрофалне резултате, како у квалитативном, тако и у квантитативном смислу, што се види и из посљедње информације о раду ове двије институције.

Радуљ је навео да је Тужилаштву БиХ у последњих шест мјесеци почело да ради 18 нових тужилаца на предметима ратних злочина, али да се "нажалост до данас не види било какав напредак који би био очекиван".

"Када представници законодавне и извршне власти с правом указују на нерад на предметима ратних злочина, онда они, према мишљењу појединих носилаца правосудних функција, `угрожавају независност правосуђа`. Занимљиво би било чути шта ће сада рећи, када овако јаке критике изрекне главни тужилац Хашког трибунала, ни мање ни више, него пред Савјетом безбједности УН", навео је Радуљ.

Он је оцијенио да су ове критике шамар, не само правосуђу, него и међународном угледу БиХ.

Радуљ је подсјетио да су Тужилаштво и Суд БиХ годинама кршили људска права, што је и утврђено одлуком Европског суда у Стразбуру у предмету "Мактоуф и Дамјановић", истакавши да и данас одбијају провести ову одлуку и на сва друга лица којима је суђено на идентичан начин.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је, подносећи Савјету безбједности извјештај хашког Тужилаштва, да је "ситуација суморна" када је ријеч о провођењу Стратегије за процесуирање ратних злочина у БиХ, те да постоји велики заостатак у рјешавању предмета.

Брамерц је посебно истакао да је врло мали напредак остварен на завршетку преосталих предмета из "категорије два" и да је посљедњи предмет из те категорије прослијеђен БиХ 2009. године, те да је подигнута само једна оптужница у вези са тим истражним досијеима, док је седам других досијеа и даље на чекању.

Коментари / 0

Оставите коментар