Opravdane Bramercove kritike

Izjava glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da je u BiH "situacija sumorna" kada je riječ o provođenju Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, predstavlja još jednu u nizu opravdanih kritika na rad pravosudnih institucija na nivou BiH, izjavio je zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj.

Svijet 06.06.2014 | 09:44
Opravdane Bramercove kritike

"Uprkos svim naporima i sredstvima koja su uložena za unapređenje pravosuđa poslednjih godina, pali smo na najvažnijem ispitu - procesuiranju ratnih zločina. Ovo je sigurno najteži `šamar` koji je upućen pravosuđu do sada. Očekujem da Visoki sudski i tužilački savjet BiH ozbiljno shvati ovo upozorenje, te da posveti dužnu pažnju ovoj problematici i preduzme određene korake", rekao je Radulj.

Prema njegovim riječima, glavni krivci za neprovođenje Strategije su Sud i Tužilaštvo BiH, koji svojim postupcima stvaraju nepovjerenje u cjelokupan pravosudni sistem.

"Provođenjem ove strategije u 2013. godini Tužilaštvo BiH je ustupilo entitetskom pravosuđu 58 predmeta, ali je u istom periodu izuzelo iz rada i preuzelo 67 predmeta, odnosno devet više. Cilj strategije je da se najteža krivična djela procesuiraju pred Sudom BiH, a da se manje složena djela ustupe entitetskom pravosuđu. Ovakvim postupanjem strategija postaje bespredmetna, jer predmeti `kruže` od jednog do drugog tužilaštva i konačan ishod je neprocesuiran predmet ratnog zločina", ocijenio je Radulj, istakavši da vrijeme nije saveznik ni svjedocima ni dokazima.

Radulj je naglasio da zaa razliku od entitetskog pravosuđa, koje je pokazalo zaista vrlo zavidne rezultate na ovom polju, Tužilaštvo i Sud BiH pokazuju katastrofalne rezultate, kako u kvalitativnom, tako i u kvantitativnom smislu, što se vidi i iz posljednje informacije o radu ove dvije institucije.

Radulj je naveo da je Tužilaštvu BiH u poslednjih šest mjeseci počelo da radi 18 novih tužilaca na predmetima ratnih zločina, ali da se "nažalost do danas ne vidi bilo kakav napredak koji bi bio očekivan".

"Kada predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti s pravom ukazuju na nerad na predmetima ratnih zločina, onda oni, prema mišljenju pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija, `ugrožavaju nezavisnost pravosuđa`. Zanimljivo bi bilo čuti šta će sada reći, kada ovako jake kritike izrekne glavni tužilac Haškog tribunala, ni manje ni više, nego pred Savjetom bezbjednosti UN", naveo je Radulj.

On je ocijenio da su ove kritike šamar, ne samo pravosuđu, nego i međunarodnom ugledu BiH.

Radulj je podsjetio da su Tužilaštvo i Sud BiH godinama kršili ljudska prava, što je i utvrđeno odlukom Evropskog suda u Strazburu u predmetu "Maktouf i Damjanović", istakavši da i danas odbijaju provesti ovu odluku i na sva druga lica kojima je suđeno na identičan način.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je, podnoseći Savjetu bezbjednosti izvještaj haškog Tužilaštva, da je "situacija sumorna" kada je riječ o provođenju Strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH, te da postoji veliki zaostatak u rješavanju predmeta.

Bramerc je posebno istakao da je vrlo mali napredak ostvaren na završetku preostalih predmeta iz "kategorije dva" i da je posljednji predmet iz te kategorije proslijeđen BiH 2009. godine, te da je podignuta samo jedna optužnica u vezi sa tim istražnim dosijeima, dok je sedam drugih dosijea i dalje na čekanju.

Komentari / 0

Ostavite komentar