Кордић данас на слободи

Бивши предсједник Хрватске Републике Херцег-Босне Дарио Кордић којега је Хашки суд осудио на 25-годишњу казну затвора због ратних злочина над бошњачким цивилима у Лашванској долини, данас ће стићи у Загреб пошто је пуштен из затвора јер је одслужио двије трећине казне.

Регион 06.06.2014 | 09:27
Кордић данас на слободи

Дарио Кордић (54) био је потпредсједник и члан предсједништва Хрватске заједнице Херцег-Босне, а касније Хрватске Републике Херцег-Босне, те једно вријеме и предсједник Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине (ХДЗ БиХ).

Због одговорности коју је имао у вријеме рата у Ахмићима и бошњачко-хрватског сукоба у средишњој БиХ, Кордић је 2001. неправоснажно осуђен на 25 година затвора због злочина против човјечности, кршења ратног права и обичаја и тешких повреда Женевских конвенција почињених против бошњачких цивила у Лашванској долини 1993. године.

Казну му је правоснажно потврдило жалбено вијеће Хашког суда 2004. године навевши да је Кордић "као високи регионални политичар планирао и подстицао злочине почињене у Ахмићима 16. травња 1993. и с њима повезаним засеоцима Шантићи, Пирићи и Надиоци" чији је циљ било "етничко чишћење тог подручја", те му поврдило казнену одговорност за та дјела по свим основама. Потврдило је и да се "Кордићева укљученост у кампању прогона" односи и на злочине почињене у општини Кисељак те на одговорност за противправно затварање цивила у заточеничким центрима на подручју Витеза и Кисељака.

Казну је издржавао у аустријском затвору Карлау код Граза у што му је урачунат боравак у хашком притвору од добровољне предаје 1997. године. Према правилима Хашког суда, затвореник може бити пуштен из затвора након што одслужи двије трећине казне.

Кордић би у Загреб требао стићи редовним летом из Беча у 14 сати.

Коментари / 0

Оставите коментар