Kordić danas na slobodi

Bivši predsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne Dario Kordić kojega je Haški sud osudio na 25-godišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini, danas će stići u Zagreb pošto je pušten iz zatvora jer je odslužio dvije trećine kazne.

Region 06.06.2014 | 09:27
Kordić danas na slobodi

Dario Kordić (54) bio je potpredsjednik i član predsjedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, te jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH).

Zbog odgovornosti koju je imao u vrijeme rata u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u središnjoj BiH, Kordić je 2001. nepravosnažno osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993. godine.

Kaznu mu je pravosnažno potvrdilo žalbeno vijeće Haškog suda 2004. godine navevši da je Kordić "kao visoki regionalni političar planirao i podsticao zločine počinjene u Ahmićima 16. travnja 1993. i s njima povezanim zaseocima Šantići, Pirići i Nadioci" čiji je cilj bilo "etničko čišćenje tog područja", te mu povrdilo kaznenu odgovornost za ta djela po svim osnovama. Potvrdilo je i da se "Kordićeva uključenost u kampanju progona" odnosi i na zločine počinjene u opštini Kiseljak te na odgovornost za protivpravno zatvaranje civila u zatočeničkim centrima na području Viteza i Kiseljaka.

Kaznu je izdržavao u austrijskom zatvoru Karlau kod Graza u što mu je uračunat boravak u haškom pritvoru od dobrovoljne predaje 1997. godine. Prema pravilima Haškog suda, zatvorenik može biti pušten iz zatvora nakon što odsluži dvije trećine kazne.

Kordić bi u Zagreb trebao stići redovnim letom iz Beča u 14 sati.

Komentari / 0

Ostavite komentar