Тачијеви палчеви и бриге због трговине органима

Поза Хашима Тачија са подигнутим палчевима постала је његов заштитни знак у предизборним кампањама откад је пре 15 година "помогао збацивању српске владавине над Косовом", пише Ројтрес.

Регион 06.06.2014 | 07:45
Тачијеви палчеви и бриге због трговине органима

Тај знак самопоуздања косовског премијера овај пут, пред недељне изборе на Косову, прикрива притисак који на Тачија врше политички супарници и истрага ратних злочина, која прети да ухвати у замку бившу "браћу по оружју", чак и његове најближе сараднике, оцењује британска агенција.

Ко год да победи у недељу, пажња ће се брзо окренути ка формирању ад хок трибунала под покровитељством Европске уније, који би требало да суди одговорнима за наводну трговину органима српских ратних заробљеника током сукоба 1998. и 1999. године.

Како је Ројтерсу рекао неименовани западни дипломата, очекује се да закључци специјалне радне групе која је истраживала те наводе буду објављени "пре летњег периода". Други извор, међутим, каже да је обелодањивање извештаја требало да буде почетком јуна, али је одложено да не би ометало изборе.

Лидери косовских Албанаца, међу којима су многи били припадници ОВК, оцењују да је истрага покушај да се умањи значај њихове борбе против "Србије Слободана Милошевића", коју су - наводи агенција - на крају добили уз помоћ НАТО бомбардовања.

"Немамо шта да кријемо од наших пријатеља и партнера... Рат косовског народа био је праведан рат", рекао је Тачи Ројтерсу у Ðаковици.

Тужиоци и дипломате упозоравају да су напори да се истраже ратни злочини које је наводно починила ОВК праћени застрашивањем сведока, културом поштовања за бивше герилце и дубоком лојалношћу клановима.

Оптужбе за трговину органима доспеле су на насловне стране 2011. године, објављивањем експлозивног извештаја Дика Мартија у Савету Европе. Он је оптужио Тачија и још четворицу високо позиционираних чланова његове ПДК да су били део групе која је била укључена у продају органа српских заточеника, те да је све обављено на клиници у Албанији.

Тачи каже да су те оптужбе нечувене, али је његова влада под притиском Запада пристала на формирање ад-хок трибунала.

"Сва четворица из његове партије који су именовани у извештају (Дика Мартија) на листи су кандидата за парламент. Један од њих, Кадри Весели, био је поред Тачија кад је овај закорачио у Ðаковицу из свог црног БМВ џипа", примећује извештач Ројтерса.

Због брига око заштите сведока и поузданости судова на Косову, седиште новог трибунала биће у инистранству, вероватно у Холандији. Примењиваће се косовско право, али ће судије и тужиоци бити странци.

"Рекли смо да очекујемо да ћемо објавити резултат наше истраге у наредним месецима и остајемо при томе", каже портпарол радне групе ЕУ, коју предводи амерички тужилац Џон Клинт Вилијамсон: "Оперативни рад је у току и напредује по плану."

Питање трговине органима, на чијем расветљавању инсистира Србија, постало је питање кредибилитета за напоре ЕУ да спроведе владавину закона на Косову преко мисије Еулекса, која се бави случајевима ратних злочина, корупције и организованог криминала.

"За многе у 90-процентној албанској етничкој већини на Косову, те оптужбе представљају увреду", пише Ројтерс, наводећи да су српске снаге истерале стотине хиљада из њихових домова 1998. и 1999, а да је према проценама око 10.000 убијено у том периоду.

НАТО је интервенисао ваздушним ударима против Србије пре него што је Косово постало протекторат УН, да би та територија на којој живи 1,8 милиона људи уз подршку Запада 2008. прогласила независнот, коју је од тада признало више од 100 држава, наводи британска агенција. НАТО на Косову још има око 5.000 војника.

"Упркос знацима отопљавања са Србијом, некадашњи господар Косова каже да никад неће признати суверенитет своје бивше јужне покрајине, а велика сила и савезник Београда Русија блокира пријем нове државе у УН", наводи Ројтерс.

Чак и без главобоље око ад хок трибунала, Тачијева популарност је уздрмана због све веће фрустрације међу косовским Албанцима због распрострањене корупције, непотизма и сиромаштва после шест година владавине ПДК.

"Тачи је узвратио ударац повећањем плата јавном сектору од 25 одсто само два месеца пред изборе. Истраживања јавног мњења, која нису потпуно поуздана, дају странци ПДК танку предност у односу на дугогодишњег ривала, ЛДК. Ако ПДК победи, дочекаће је моментални западни притисак да усвоји неопходне законе и уставне амандмане да би омогућила формирање трибунала на страном тлу", закључује Ројтерс.

По мишљењу британског амбасадора на Косову Јана Клифа, Косово "не би требало да се стиди тог суда": "Често сам то говорио - само они који нешто крију треба да се плаше правде."

Коментари / 0

Оставите коментар