Tačijevi palčevi i brige zbog trgovine organima

Poza Hašima Tačija sa podignutim palčevima postala je njegov zaštitni znak u predizbornim kampanjama otkad je pre 15 godina "pomogao zbacivanju srpske vladavine nad Kosovom", piše Rojtres.

Region 06.06.2014 | 07:45
Tačijevi palčevi i brige zbog trgovine organima

Taj znak samopouzdanja kosovskog premijera ovaj put, pred nedeljne izbore na Kosovu, prikriva pritisak koji na Tačija vrše politički suparnici i istraga ratnih zločina, koja preti da uhvati u zamku bivšu "braću po oružju", čak i njegove najbliže saradnike, ocenjuje britanska agencija.

Ko god da pobedi u nedelju, pažnja će se brzo okrenuti ka formiranju ad hok tribunala pod pokroviteljstvom Evropske unije, koji bi trebalo da sudi odgovornima za navodnu trgovinu organima srpskih ratnih zarobljenika tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Kako je Rojtersu rekao neimenovani zapadni diplomata, očekuje se da zaključci specijalne radne grupe koja je istraživala te navode budu objavljeni "pre letnjeg perioda". Drugi izvor, međutim, kaže da je obelodanjivanje izveštaja trebalo da bude početkom juna, ali je odloženo da ne bi ometalo izbore.

Lideri kosovskih Albanaca, među kojima su mnogi bili pripadnici OVK, ocenjuju da je istraga pokušaj da se umanji značaj njihove borbe protiv "Srbije Slobodana Miloševića", koju su - navodi agencija - na kraju dobili uz pomoć NATO bombardovanja.

"Nemamo šta da krijemo od naših prijatelja i partnera... Rat kosovskog naroda bio je pravedan rat", rekao je Tači Rojtersu u Ðakovici.

Tužioci i diplomate upozoravaju da su napori da se istraže ratni zločini koje je navodno počinila OVK praćeni zastrašivanjem svedoka, kulturom poštovanja za bivše gerilce i dubokom lojalnošću klanovima.

Optužbe za trgovinu organima dospele su na naslovne strane 2011. godine, objavljivanjem eksplozivnog izveštaja Dika Martija u Savetu Evrope. On je optužio Tačija i još četvoricu visoko pozicioniranih članova njegove PDK da su bili deo grupe koja je bila uključena u prodaju organa srpskih zatočenika, te da je sve obavljeno na klinici u Albaniji.

Tači kaže da su te optužbe nečuvene, ali je njegova vlada pod pritiskom Zapada pristala na formiranje ad-hok tribunala.

"Sva četvorica iz njegove partije koji su imenovani u izveštaju (Dika Martija) na listi su kandidata za parlament. Jedan od njih, Kadri Veseli, bio je pored Tačija kad je ovaj zakoračio u Ðakovicu iz svog crnog BMV džipa", primećuje izveštač Rojtersa.

Zbog briga oko zaštite svedoka i pouzdanosti sudova na Kosovu, sedište novog tribunala biće u inistranstvu, verovatno u Holandiji. Primenjivaće se kosovsko pravo, ali će sudije i tužioci biti stranci.

"Rekli smo da očekujemo da ćemo objaviti rezultat naše istrage u narednim mesecima i ostajemo pri tome", kaže portparol radne grupe EU, koju predvodi američki tužilac Džon Klint Vilijamson: "Operativni rad je u toku i napreduje po planu."

Pitanje trgovine organima, na čijem rasvetljavanju insistira Srbija, postalo je pitanje kredibiliteta za napore EU da sprovede vladavinu zakona na Kosovu preko misije Euleksa, koja se bavi slučajevima ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala.

"Za mnoge u 90-procentnoj albanskoj etničkoj većini na Kosovu, te optužbe predstavljaju uvredu", piše Rojters, navodeći da su srpske snage isterale stotine hiljada iz njihovih domova 1998. i 1999, a da je prema procenama oko 10.000 ubijeno u tom periodu.

NATO je intervenisao vazdušnim udarima protiv Srbije pre nego što je Kosovo postalo protektorat UN, da bi ta teritorija na kojoj živi 1,8 miliona ljudi uz podršku Zapada 2008. proglasila nezavisnot, koju je od tada priznalo više od 100 država, navodi britanska agencija. NATO na Kosovu još ima oko 5.000 vojnika.

"Uprkos znacima otopljavanja sa Srbijom, nekadašnji gospodar Kosova kaže da nikad neće priznati suverenitet svoje bivše južne pokrajine, a velika sila i saveznik Beograda Rusija blokira prijem nove države u UN", navodi Rojters.

Čak i bez glavobolje oko ad hok tribunala, Tačijeva popularnost je uzdrmana zbog sve veće frustracije među kosovskim Albancima zbog rasprostranjene korupcije, nepotizma i siromaštva posle šest godina vladavine PDK.

"Tači je uzvratio udarac povećanjem plata javnom sektoru od 25 odsto samo dva meseca pred izbore. Istraživanja javnog mnjenja, koja nisu potpuno pouzdana, daju stranci PDK tanku prednost u odnosu na dugogodišnjeg rivala, LDK. Ako PDK pobedi, dočekaće je momentalni zapadni pritisak da usvoji neophodne zakone i ustavne amandmane da bi omogućila formiranje tribunala na stranom tlu", zaključuje Rojters.

Po mišljenju britanskog ambasadora na Kosovu Jana Klifa, Kosovo "ne bi trebalo da se stidi tog suda": "Često sam to govorio - samo oni koji nešto kriju treba da se plaše pravde."

Komentari / 0

Ostavite komentar