Имунитет нам слаби јер смо превише чисти

Енглески имунолози тврде да је модерно друштво постало толико опседнуто чистоћом, да више уопште не долазимо у контакт са микробима врло битним за наш имунолошки систем.

Здравље 06.06.2014 | 06:29
Имунитет нам слаби јер смо превише чисти

Они зато препоручују да поједемо храну која је пала на под, да имамо пса у кући, као и да се љубимо, а све то да бисмо спречили појаву алергија. Кад беби падне цуцла на под, мајка би требало да је очисти својом пљувачком, а потом да је врати у бебина уста, тврде лекари.

Данас деца у западним земљама имају све више алергија, болују од астме, интолеранције на одређену храну, као и од поленске грознице. Када тело наиђе на непознату супстанцу, имунолошки систем почне да ради прековремено и да напада организам у том процесу. Само у прошлој години, број оболелих од алергија повећао се за 8 процената и лагано се повећава из године у годину.

Научници тврде да је најједноставнији начин да нам имунолошки систем добро ради, да преносимо клице између чланова породице. То подразумева и враћање цуцле детету у уста, чак иако је испала.

- Ако родитељи одмах узму цуцлу и стерилишу је или је замене чистом, дете аутоматски има већу шансу да добије екцем или астму. Али, ако је ви својом пљувачком дезинфикујете и вратите детету у уста, то га заправо штити од алергија. То се дешава јер они имају боље развијене бактерије у устима и стомаку и то их штити - рекао је професор Рук.

Он је такође саветовао да набавите пса, јер они уносе добре бактерије у дом, а које се потом преносе на укућане када га мазе. Осим тога, професор Рук препоручује да се љубимо, да поједемо комад хране који је пао на под, као и да се шетамо сеоским пределима. Он је истакао и да су антибактеријски сапуни јако лоши, јер је тело онда увек на опрезу.

- Када вам није потребан имунолошки систем, он има обичај да се потпуно искључи. Оно што се дешава у модерно време је да он никада не мирује у потпуности и бори се са нечим потпуно нешкодљивим, као што је полен или крзно комшијске мачке. Тако онда добијате проблеме са алергијама - рекао је професор Рук.

Јако је битно бити изложен бактеријама које одржавају имунолошки систем здравим и које га уче да се носи са добрим бактеријама.

- Ви добијате те бактерије од мајке када се родите и путем мајчиног млека. Царски рез, храњење на флашицу и антибиотици имају јако лош ефекат на организме који живе у стомаку. Ово је потпуно другачији облик хигијене, за разлику од оног када су у питању вирусне инфекције и грип. Њих можете спречити ако ставите руку на уста када кијате и оперете руке после дувања носа. Хигијена треба да буде логична и разумна и морамо бити свесни да је преношење микроба преко укућана добра ствар - истакао је професор Рук.

СРПСКИ ЛЕКАРИ НЕ САВЕТУЈУ ОБРОК СА ПОДА

Лекари у Србији сматрају да препоруке енглеских имунолога нису применљиве на нашем подручју, као и да је овакав начин размишљања о имуном систему постао тренд на западу.

- Тврдње да је добро јести са пода је постао општи тренд на западу. Наравно, не ваља претеривати ни живети у превише стерилним условима. Јако је битно прати руке и купати се свакодневно, али постоје случајеви где се људи туширају и по неколико пута дневно. Топла вода и хемија исушују кожу, а то слаби њен одбрамбени механизам. Што се тиче живота са кућним љубимцима у кући и за то су мишљења подељена. Али је сигурно да постоје други фактори који утичу на појаву астме код деце. Када мајка пуши у трудноћи, када се не испира добро веш од прашка, мањак зелених површина и неадекватна исхрана највише утичу на појаву астме. Најбоље је јачати имунитет кроз дневно уношење 500-600 грама воћа и 300 грама поврћа дневно - саветује лекар специјалиста, примаријус доктор Петар Боровић.

Коментари / 0

Оставите коментар