У БиХ ситуација суморна

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је да је "ситуација суморна" када је ријеч о провођењу Националне стратегије за процесуирање ратних злочина у БиХ.

Регион 05.06.2014 | 22:37
У БиХ ситуација суморна

Брамерц је посебно истакао да је врло мали напредак остварен на завршетку преосталих предмета из "категорије 2" и додао да је посљедњи предмет из те категорије прослијеђен БиХ 2009. године и да је подигнута само једна оптужница у вези с тим истражним досијеима, док је седам других досијеа и даље на чекању и није остварен никакав видљив напредак.

Говорећи о општем стању, Брамерц је рекао да је Национална стратегија за процесуирање ратних злочина у БиХ знатно успорена и да постоји велики заостатак у рјешавању предмета.

Подносећи Савјету безбједности 21. извјештај Тужилаштва Међународног кривичног суда за бившу Југославију, главни тужилац је нагласио да је потребно предузимање озбиљних корака како би овај велики број предмета био окончан до зацртаног рока крајем 2023. године.

Брамерц је изјавио да ово одгађање није проузроковано само недостатком ресурса, него и тиме што надлежне институције не предузимају потребне мјере како би били утврђени приоритети у истрагама ратних злочина и кривичном гоњењу за њих, саопштено је из Хашког трибунала.

Он је истакао да велики број злочина сексуалног насиља, који су током сукоба у бившој Југославији почињени, и даље нису добили судски епилог, те да овакви злочини великих размјера и даље представљају карактеристику актуелних сукоба широм свијета.

Осврћући се на сарадњу држава на подручју бивше Југославије са Тужилаштвом Хашког трибунала, Брамерц је изјавио да се сарадња одвија несметано и да Србија, Хрватска и БиХ одговарају на захтјеве за помоћ Тужилаштва и помажу његов рад на преосталим првостепеним и другостепеним поступцима.

Он је навео да је Тужилаштво Хашког трибунала завршило извођење доказа у свим преосталим првостепеним поступцима.

Према његовим ријечима, у предмету Радован Караџић стране у поступку сада се припремају за подношење завршних претресних поднесака и изношење завршних ријечи које је заказано за крај августа, односно септембар.

Он је додао да је извођење доказа одбране у предмету Ратко Младић почело 19. маја, а у предмету Горан Хаџић почетак извођења доказа одбране заказан је за 3. јул, док се и даље чека изрицање пресуде Претресног вијећа у предмету Војислав Шешељ.

Тужилац је нагласио да Жалбено ођељење тренутно ради на пет жалбених поступака.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мики

05.06.2014 21:04

Сад после поплава долази до уједињења народа и апшења татова на свим странама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

05.06.2014 21:19

Ја шта нам наприча.

ОДГОВОРИТЕ