U BiH situacija sumorna

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je "situacija sumorna" kada je riječ o provođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH.

Region 05.06.2014 | 22:37
U BiH situacija sumorna

Bramerc je posebno istakao da je vrlo mali napredak ostvaren na završetku preostalih predmeta iz "kategorije 2" i dodao da je posljednji predmet iz te kategorije proslijeđen BiH 2009. godine i da je podignuta samo jedna optužnica u vezi s tim istražnim dosijeima, dok je sedam drugih dosijea i dalje na čekanju i nije ostvaren nikakav vidljiv napredak.

Govoreći o opštem stanju, Bramerc je rekao da je Nacionalna strategija za procesuiranje ratnih zločina u BiH znatno usporena i da postoji veliki zaostatak u rješavanju predmeta.

Podnoseći Savjetu bezbjednosti 21. izvještaj Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, glavni tužilac je naglasio da je potrebno preduzimanje ozbiljnih koraka kako bi ovaj veliki broj predmeta bio okončan do zacrtanog roka krajem 2023. godine.

Bramerc je izjavio da ovo odgađanje nije prouzrokovano samo nedostatkom resursa, nego i time što nadležne institucije ne preduzimaju potrebne mjere kako bi bili utvrđeni prioriteti u istragama ratnih zločina i krivičnom gonjenju za njih, saopšteno je iz Haškog tribunala.

On je istakao da veliki broj zločina seksualnog nasilja, koji su tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji počinjeni, i dalje nisu dobili sudski epilog, te da ovakvi zločini velikih razmjera i dalje predstavljaju karakteristiku aktuelnih sukoba širom svijeta.

Osvrćući se na saradnju država na području bivše Jugoslavije sa Tužilaštvom Haškog tribunala, Bramerc je izjavio da se saradnja odvija nesmetano i da Srbija, Hrvatska i BiH odgovaraju na zahtjeve za pomoć Tužilaštva i pomažu njegov rad na preostalim prvostepenim i drugostepenim postupcima.

On je naveo da je Tužilaštvo Haškog tribunala završilo izvođenje dokaza u svim preostalim prvostepenim postupcima.

Prema njegovim riječima, u predmetu Radovan Karadžić strane u postupku sada se pripremaju za podnošenje završnih pretresnih podnesaka i iznošenje završnih riječi koje je zakazano za kraj avgusta, odnosno septembar.

On je dodao da je izvođenje dokaza odbrane u predmetu Ratko Mladić počelo 19. maja, a u predmetu Goran Hadžić početak izvođenja dokaza odbrane zakazan je za 3. jul, dok se i dalje čeka izricanje presude Pretresnog vijeća u predmetu Vojislav Šešelj.

Tužilac je naglasio da Žalbeno ođeljenje trenutno radi na pet žalbenih postupaka.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Miki

05.06.2014 21:04

Sad posle poplava dolazi do ujedinjenja naroda i apšenja tatova na svim stranama.

ODGOVORITE
Name

Sanja

05.06.2014 21:19

Ja šta nam napriča.

ODGOVORITE