Милионске штете код привредника из Бијељине

Привредници у Бијељини претрпјели су велике губитке због поплава, али се апсолутно боре да сачувају радна мјеста и процјене за губитак послова на овом подручју за сада нису велике, изјавио је данас у Бијељини
представник Међународне организације рада Драган Радић.

Република Српска 05.06.2014 | 21:39
Милионске штете код привредника из Бијељине

Након састанка тима експерата са привредницима бијељинске регије, Радић је изразио наду да ће таква ситуација бити и за три мјесеца и да губици у сектору радних мјеста неће бити велики.

Он је рекао новинарима да ће се подаци из међународно верификованог извјештаја о штетама од поплава користити за донаторску конференцију, од које се очекује помоћ за угрожена подручја.

Помоћник министра финансија Републике Српске Радмила Михић, која је координатор у име Владе са делегацијом Европске комисије, Свјетском банком и УН при изради брзог извјештаја о процјени штете у поплавама, нагласила је важност интензивног попуњавања упутстава и упитника који су достављени свим локалним заједницама које су погођене природном катастрофом.

Према њеним ријечима, овај извјештај требало би да буде готов до 18. јуна.

Михићева је рекла новинарима да извјештај обухвата шест кључних сектора и да ће бити подлога за будуће активности и односе свих институционалних нивоа у БиХ према међународним финансијским институцијама, донаторским организацијама и билатералним сарадницима који ће се појавити у процесу одобравања кредита или одговарајућих грантова за санацију штете од полава.

Области обухваћене извјештајем су транспорт, енергетика, пољопривреда, водовод и канализација, локална инфраструктура и становање и радна мјеста и услови живљења.

Михићева је нагласила да ће се осим санације штете од поплава настојати покренути и привредни опоравак у неком блиском периоду.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је након састанка да је 260 привредника у граду претрпило директну штету од поплава која се мјери милионима евра, али да су и данас поновили да неће бити значајних
губитака радних мјеста.

Потпредсједник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић рекао је да је међу директно поплављеним привредницима више од 50 великих привредних субјеката са штетом између 400.000 КМ до преко милион марака.

Он очекује да ће радна мјеста бити сачувана и кроз упошљавање домаћих привредника на пословима санације штета од поплава кроз неку врсту јавних радова.

Коментари / 0

Оставите коментар