Milionske štete kod privrednika iz Bijeljine

Privrednici u Bijeljini pretrpjeli su velike gubitke zbog poplava, ali se apsolutno bore da sačuvaju radna mjesta i procjene za gubitak poslova na ovom području za sada nisu velike, izjavio je danas u Bijeljini
predstavnik Međunarodne organizacije rada Dragan Radić.

Republika Srpska 05.06.2014 | 21:39
Milionske štete kod privrednika iz Bijeljine

Nakon sastanka tima eksperata sa privrednicima bijeljinske regije, Radić je izrazio nadu da će takva situacija biti i za tri mjeseca i da gubici u sektoru radnih mjesta neće biti veliki.

On je rekao novinarima da će se podaci iz međunarodno verifikovanog izvještaja o štetama od poplava koristiti za donatorsku konferenciju, od koje se očekuje pomoć za ugrožena područja.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Mihić, koja je koordinator u ime Vlade sa delegacijom Evropske komisije, Svjetskom bankom i UN pri izradi brzog izvještaja o procjeni štete u poplavama, naglasila je važnost intenzivnog popunjavanja uputstava i upitnika koji su dostavljeni svim lokalnim zajednicama koje su pogođene prirodnom katastrofom.

Prema njenim riječima, ovaj izvještaj trebalo bi da bude gotov do 18. juna.

Mihićeva je rekla novinarima da izvještaj obuhvata šest ključnih sektora i da će biti podloga za buduće aktivnosti i odnose svih institucionalnih nivoa u BiH prema međunarodnim finansijskim institucijama, donatorskim organizacijama i bilateralnim saradnicima koji će se pojaviti u procesu odobravanja kredita ili odgovarajućih grantova za sanaciju štete od polava.

Oblasti obuhvaćene izvještajem su transport, energetika, poljoprivreda, vodovod i kanalizacija, lokalna infrastruktura i stanovanje i radna mjesta i uslovi življenja.

Mihićeva je naglasila da će se osim sanacije štete od poplava nastojati pokrenuti i privredni oporavak u nekom bliskom periodu.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je nakon sastanka da je 260 privrednika u gradu pretrpilo direktnu štetu od poplava koja se mjeri milionima evra, ali da su i danas ponovili da neće biti značajnih
gubitaka radnih mjesta.

Potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić rekao je da je među direktno poplavljenim privrednicima više od 50 velikih privrednih subjekata sa štetom između 400.000 KM do preko milion maraka.

On očekuje da će radna mjesta biti sačuvana i kroz upošljavanje domaćih privrednika na poslovima sanacije šteta od poplava kroz neku vrstu javnih radova.

Komentari / 0

Ostavite komentar