Недостаје сушилица за поплављене

Гдје и како пронаћи уређај за исушивање влаге, највеће је питање са којим се суочавају грађани у РС којима су домови поплављени, с обзиром на то да је неколико стотина њих пристиглих као помоћ подијељено, док ионако мале залихе апарата који су били на располагању већ исушују просторије.

Република Српска 05.06.2014 | 10:54
Недостаје сушилица за поплављене

У општинским и градским организацијама Црвеног крста РС, преко којих је хуманитарна помоћ из иностранства долазила, кажу како се пристигла опрема може пребројати на прсте једне руке.

"Да смо их имали 10.000, ни то не би било довољно колико је велика потражња. Општинске и градске штабове смо информисали о ономе што засад имамо на располагању, а то су гријалице и калолифери снаге од 2,5 до пет киловата", казао је Весељко Елез, вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите РС.

У Приједору, у којем је вода ушла у око 2.000 кућа, као помоћ је дошло тек шест ових апарата, па би, према простој рачуници, било потребно пет година како би сви грађани дочекали ред на ове уређаје.

Наиме, како нам је појаснио Зоран Веселиновић, секретар Црвеног крста у овом граду, да би дониране сушилице исушиле влагу у једном дому, потребно је око десет дана.

"Од свих великих обећања која смо добили из иностранства, дошло је тек десет сушилица од једног удружења грађана, а ми располажемо са шест", казао је он.

Нешто више сушилица активно је у Добоју, али с обзиром на број поплавјених станова и кућа, јасно је да их нема ни приближно довољно како би се у кратком року домови исушили.

Добојлијама је стигла и донација њемачке хуманитарне организације АДРА од 230 машина за сушење, али, како је најављено, оне ће прво да суше јавне установе.

Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, јуче је рекао како се кризни штаб труди да из Сребреника обезбиједи 60 сушилица које су пријеко потребне овом граду.


Милан Шипрагић из бањалучког насеља Лазарево, а којем је вода поплавила пословни простор и дио спрата, одустао је од сушилице, пошто је након неколико дана потражње схватио да је то, како је рекао, роба коју је немогуће наћи.

"Неко је мојим комшијама који станују у монтажним баракама дијелио те сушилице, али ја нисам ишао да их тамо тражим пошто су њима пуно потребније, а знам да их нема довољно. Ја сам своје просторије прозрачивао, и вода из зидова се већ полако суши", казао нам је он.

Коментари / 0

Оставите коментар