Nedostaje sušilica za poplavljene

Gdje i kako pronaći uređaj za isušivanje vlage, najveće je pitanje sa kojim se suočavaju građani u RS kojima su domovi poplavljeni, s obzirom na to da je nekoliko stotina njih pristiglih kao pomoć podijeljeno, dok ionako male zalihe aparata koji su bili na raspolaganju već isušuju prostorije.

Republika Srpska 05.06.2014 | 10:54
Nedostaje sušilica za poplavljene

U opštinskim i gradskim organizacijama Crvenog krsta RS, preko kojih je humanitarna pomoć iz inostranstva dolazila, kažu kako se pristigla oprema može prebrojati na prste jedne ruke.

"Da smo ih imali 10.000, ni to ne bi bilo dovoljno koliko je velika potražnja. Opštinske i gradske štabove smo informisali o onome što zasad imamo na raspolaganju, a to su grijalice i kaloliferi snage od 2,5 do pet kilovata", kazao je Veseljko Elez, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite RS.

U Prijedoru, u kojem je voda ušla u oko 2.000 kuća, kao pomoć je došlo tek šest ovih aparata, pa bi, prema prostoj računici, bilo potrebno pet godina kako bi svi građani dočekali red na ove uređaje.

Naime, kako nam je pojasnio Zoran Veselinović, sekretar Crvenog krsta u ovom gradu, da bi donirane sušilice isušile vlagu u jednom domu, potrebno je oko deset dana.

"Od svih velikih obećanja koja smo dobili iz inostranstva, došlo je tek deset sušilica od jednog udruženja građana, a mi raspolažemo sa šest", kazao je on.

Nešto više sušilica aktivno je u Doboju, ali s obzirom na broj poplavjenih stanova i kuća, jasno je da ih nema ni približno dovoljno kako bi se u kratkom roku domovi isušili.

Dobojlijama je stigla i donacija njemačke humanitarne organizacije ADRA od 230 mašina za sušenje, ali, kako je najavljeno, one će prvo da suše javne ustanove.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, juče je rekao kako se krizni štab trudi da iz Srebrenika obezbijedi 60 sušilica koje su prijeko potrebne ovom gradu.


Milan Šipragić iz banjalučkog naselja Lazarevo, a kojem je voda poplavila poslovni prostor i dio sprata, odustao je od sušilice, pošto je nakon nekoliko dana potražnje shvatio da je to, kako je rekao, roba koju je nemoguće naći.

"Neko je mojim komšijama koji stanuju u montažnim barakama dijelio te sušilice, ali ja nisam išao da ih tamo tražim pošto su njima puno potrebnije, a znam da ih nema dovoljno. Ja sam svoje prostorije prozračivao, i voda iz zidova se već polako suši", kazao nam je on.

Komentari / 0

Ostavite komentar