Ризично купање у ријекама

Купање и риболов у БиХ током топлих љетних дана, који долазе, биће изузетно ризични, с обзиром на то да се у ријекама налази неутврђен број мина и експлозивних средстава, што је у води завршило усљед бујица.

Република Српска 05.06.2014 | 09:56
Ризично купање у ријекама

Докле су мине са минских поља, поготово оних у приобаљу "отпливале", а гдје су се зауставиле, нико са сигурношћу не смије да каже, али је јасно да је БиХ уз поплаве добила нови проблем са којим треба да се суочи у наредном периоду.

Према посљедњим мапама које су објављене на интернет страници УН-а за БиХ, мина би највише могло бити у ријеци Босни, која је плавила минирана подручја у Маглају, Добоју, Завидовићима и Жепчу, затим Сави, која је плавила "сумљива" мјеста у Српцу и Броду, али и у Уни у Босанској Крупи, Дрини у Братунцу, Сапни, Зворнику и многим другим.

Иначе, у БиХ не постоји ниједан лиценцирани тим специјализован за уклањање мина под водом, па у БХ МАЦ-у, центру за уклањање мина у БиХ, свјесни потенцијалног проблема, најављују сарадњу са стручњацима из региона.

"У петак ће бити одржан још један састанак у вези са регионалном сарадњом тимова за уклањање мина из Србије, Хрватске и БиХ, гдје ће се наћи и један тим из Црне Горе, који се бави подводним деминирањем", казао нам је Саша Обрадовић из БХ МАЦ-а.

Како је рекао, један овакав тим из Словачке је још 2011. године вршио подводно деминирање на ријеци Сави.

Подсјећамо, званични подаци говоре како је величина мински сумњиве површине у БиХ 1.218,50 километара квадратних или 2,4 одсто у односу на укупну површину земље те како је због тога угрожена безбједност 540.000 грађана.

Драган Кос, помоћник директора за деминирање у Републичкој управи цивилне заштите РС, каже како се не зна колико мина је завршило у ријекама те да је то процес који ће, с обзиром на сразмјере катастрофе, трајати мјесецима.

"Код нас је вршена анализа и обиљежавање минских поља и Добој је најзагађенији минама, тако да је могуће да их има у ријекама које се на њега наслањају", казао је Кос и додао како таква опасност постоји и у ријекама у Модричи и Шамцу.

Ипак, како је рекао, размјере нису толико велике да људи почну да избјегавају ријеке и ријечне прилазе.

"У сваком случају, потребно је урадити једну добру процјену ризика након чега би могло бити савјетовано људима да ли да се купају на том подручју или не", сматра Кос.

Иначе, Приједор, Бијељина, Брчко, Шамац, Добој, Градачац, Грачаница, Завидовићи, Калесија и Тузла само су неки од градова гдје су након потопа пронађена неексплодирана убојита средства (НУС).

У једно приједорско насеље вода је донијела фрижидер с девет бомби, а једна мина у Брчком је експлодирала, од које, на срећу, нико није повријеђен.

У близи дјечјег игралишта код Жепча у једном пању пронађено је десет ручних бомби.

У вези с овим проблемом у БиХ се већ неколико дана налазе стручњаци за мине из Америке, који помажу локалним деминерима да открију и уклоне неке од 120.000 мина које су могле да буду помјерене у поплавама, а према најавама требало би да се задрже неколико седмица.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЂУРЂА И М

10.06.2014 14:53

МИНА МОЖЕ УБИТИ ЈЕДНОГ ДВА А МОЖДА И ТРИ А КОЛИКО СУ НАС ПОБИЛИ И КОЛИКО ЋЕ НАС ЈОШ ПОБИТИ ОВИ ЗЛИКОВЦИ ДОДИК, ПАВИЋ ЂОКИЋ И ОСТАЛА БАГРА?

ОДГОВОРИТЕ