Rizično kupanje u rijekama

Kupanje i ribolov u BiH tokom toplih ljetnih dana, koji dolaze, biće izuzetno rizični, s obzirom na to da se u rijekama nalazi neutvrđen broj mina i eksplozivnih sredstava, što je u vodi završilo usljed bujica.

Republika Srpska 05.06.2014 | 09:56
Rizično kupanje u rijekama

Dokle su mine sa minskih polja, pogotovo onih u priobalju "otplivale", a gdje su se zaustavile, niko sa sigurnošću ne smije da kaže, ali je jasno da je BiH uz poplave dobila novi problem sa kojim treba da se suoči u narednom periodu.

Prema posljednjim mapama koje su objavljene na internet stranici UN-a za BiH, mina bi najviše moglo biti u rijeci Bosni, koja je plavila minirana područja u Maglaju, Doboju, Zavidovićima i Žepču, zatim Savi, koja je plavila "sumljiva" mjesta u Srpcu i Brodu, ali i u Uni u Bosanskoj Krupi, Drini u Bratuncu, Sapni, Zvorniku i mnogim drugim.

Inače, u BiH ne postoji nijedan licencirani tim specijalizovan za uklanjanje mina pod vodom, pa u BH MAC-u, centru za uklanjanje mina u BiH, svjesni potencijalnog problema, najavljuju saradnju sa stručnjacima iz regiona.

"U petak će biti održan još jedan sastanak u vezi sa regionalnom saradnjom timova za uklanjanje mina iz Srbije, Hrvatske i BiH, gdje će se naći i jedan tim iz Crne Gore, koji se bavi podvodnim deminiranjem", kazao nam je Saša Obradović iz BH MAC-a.

Kako je rekao, jedan ovakav tim iz Slovačke je još 2011. godine vršio podvodno deminiranje na rijeci Savi.

Podsjećamo, zvanični podaci govore kako je veličina minski sumnjive površine u BiH 1.218,50 kilometara kvadratnih ili 2,4 odsto u odnosu na ukupnu površinu zemlje te kako je zbog toga ugrožena bezbjednost 540.000 građana.

Dragan Kos, pomoćnik direktora za deminiranje u Republičkoj upravi civilne zaštite RS, kaže kako se ne zna koliko mina je završilo u rijekama te da je to proces koji će, s obzirom na srazmjere katastrofe, trajati mjesecima.

"Kod nas je vršena analiza i obilježavanje minskih polja i Doboj je najzagađeniji minama, tako da je moguće da ih ima u rijekama koje se na njega naslanjaju", kazao je Kos i dodao kako takva opasnost postoji i u rijekama u Modriči i Šamcu.

Ipak, kako je rekao, razmjere nisu toliko velike da ljudi počnu da izbjegavaju rijeke i riječne prilaze.

"U svakom slučaju, potrebno je uraditi jednu dobru procjenu rizika nakon čega bi moglo biti savjetovano ljudima da li da se kupaju na tom području ili ne", smatra Kos.

Inače, Prijedor, Bijeljina, Brčko, Šamac, Doboj, Gradačac, Gračanica, Zavidovići, Kalesija i Tuzla samo su neki od gradova gdje su nakon potopa pronađena neeksplodirana ubojita sredstva (NUS).

U jedno prijedorsko naselje voda je donijela frižider s devet bombi, a jedna mina u Brčkom je eksplodirala, od koje, na sreću, niko nije povrijeđen.

U blizi dječjeg igrališta kod Žepča u jednom panju pronađeno je deset ručnih bombi.

U vezi s ovim problemom u BiH se već nekoliko dana nalaze stručnjaci za mine iz Amerike, koji pomažu lokalnim deminerima da otkriju i uklone neke od 120.000 mina koje su mogle da budu pomjerene u poplavama, a prema najavama trebalo bi da se zadrže nekoliko sedmica.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ĐURĐA I M

10.06.2014 14:53

MINA MOŽE UBITI JEDNOG DVA A MOŽDA I TRI A KOLIKO SU NAS POBILI I KOLIKO ĆE NAS JOŠ POBITI OVI ZLIKOVCI DODIK, PAVIĆ ĐOKIĆ I OSTALA BAGRA?

ODGOVORITE