Усташка провокација у Јасеновцу!

У Спомен-комплексу Јасеновац, посвећеном жртвама усташког концентрационог логора из Другог светског рата, посађено је цвеће у бојама шаховнице и у облику усташког симбола, слова У.

Регион 05.06.2014 | 18:45
Усташка провокација у Јасеновцу!

То је изазвало оштра реаговања бројних удружења и антифашистичких група.

Удружење слободарских активиста захтева од меродавних институција да реагују на овај чин Управе Спомен-подручја Јасеновац, да се цвеће уклони и одговорни за овакву врсту провокације примерено казне, пренео је хрватски портал Зпрес.

"Када видите на простору Спомен-подручја Јасеновац да је посађено цвеће у белим и црвеним квадратима, сложено у облику слова У, нисте сигурни јесте ли будни или у некој ноћној мори", наводи се у саопштењу представника Удружења.

На месту где су били затварани, мучени и убијани људи због тога што су били "погрешне" националности, вере... догодио се злочин који су, наводе, починили управо они чије су ознаке биле слово У и бело-црвени квадрати.

Удружење подсећа да у Јасеновац људи долазе како би исказали пијетет невиним жртвама, а онда "виде величање геноцидног режима који је тамо починио злочине у којима је убијено, по службеној евиденцији, више од 80.000 људи".

Као посебно важно наводи се да је због симболике Јасеновца, у којем су људи "затварани, мучени и убијани не само у име усташке, нацистичке идеологије, него у име хрватске државе и хрватске државности, те чистоће хрватске нације", треба водити посебно рачуна о томе да, пристојности ради, у Јасеновцу "не може бити места ни за законите државне симболе Републике Хрватске, попут заставе и грба уопште".

Удружење као пример наводи Немачку која на сличним местима не истиче своје националне и државне симболе, па и на тај начин одаје почаст жртвама концентрационих логора и изражава кајање државе у чије име су људи затварани, мучени и убијани.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

СЕНОВИЋ

05.06.2014 06:14

Па и сам споменик у Јасеновцу је у облики слова У. Са које год стране света погледате видећете У.То је заправо споменик усташама -хрватима а не побијеним логорашима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

05.06.2014 06:18

Ма ајд нетреба нама више пропагадне..прошо је рат. Сад да зивимо скупа опет нормалан зивот. И то цвеце ако је неко наредио само мозе бити политицар а не народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифашиста

05.06.2014 07:04

ЗЛОЧИН НАД ЗЛОЧИНОМ. Дно дна. Ти људи су тамо заправо побијени под ознаком шаховнице. То је провокација вијека. Ово ко је смислио означио је хрватски народ као идиотски, фашистички, нецивилизацијски и брутално квинслистички. То је Идиотизам најгорег могућег ранга. Показали су да ни жртве фашистичког терора непоштују. У Јасеновцу на злочине Усташке војске и сам Хитлер се гадио колико су ти злочини били брутални. Срби ако узврате на ово постаће само гори од њих. Покажимо достојанство и изразимо јавну осуду овог злочина над злочином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модран.цом

05.06.2014 07:44

Мени је јако жао Хрвата,та болест која се манифестује паталошком мржњом према Србима може само да се излијечи искреним покајањем. Тога нема деценијама а вјерујте да је то потребније самом Хрватском народу него Србима. Част изузетцима и тешкој мањини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

05.06.2014 08:15

У Јасеновцу се десило зло којег се треба стидјети човјечанство. Спокој душама и наук младима. Не треба у свему видјети усташлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момчило

05.06.2014 08:23

У Јасеновцу су убијени 80.000 до 100.000 људи углавном Срба. У цитавој НДХ усташетине су заједно са муслиманима побиле 350.000 Срба (+- 10%). Колико су муслимани девојака силовали у Вишеграду и у другим местима. Тако су постали већина у местима дје пре 41. нису били већина. Али данас су Срби у многим општинама опет већина. Хвала драгом Богу и ВРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Момцило

05.06.2014 18:33

Друзе омануо си за 600 хиљада људи, као да си цитао књиге од Фрање Тудјмана задњег зликовца, партизани и Тито су признали 750 хиљада,а ако су они толико признали мора да је било дупло

ОДГОВОРИТЕ