Санкције Русији катастрофалне за Никозију

Узајамне инвестиције Кипра и Русије од 100 млијарди долара и економске везе између двије земље могле би бити нарушене уколико ЕУ уведе трећу рунду санкција Москви због кризе у Украјини, изјавио је кипарски министар спољних послова Јоанис Касулидес.

Свијет 04.06.2014 | 15:07
Санкције Русији катастрофалне за Никозију

Санкције које су ЕУ и САД увеле Москви због припајања Крима до сада су имале ограничен утицај на Кипар, али би нови пакет санкција "извршио катастрофалан утицај на кипарску економију и многе друге државе ЕУ", рекао је Касулидес агенцији Блумберг.

Кипар је највећи страни инвеститор у Русији, са око 69 милијарди долара до краја прошле године, а острво је друга највећа дестинација за руске инвестиције од 33 милијарде долара.

Ниске пореске стопе и споразум који спречава двоструко опорезивање учинили су Кипар привлачним одредиштем за Русе који измјештају новац из своје земље.

Лидери ЕУ саопштили су прошле седмице да неће увести додатне санкције Русији уколико руски предсједник Владимир Путин покаже спремност да сарађује са новоизабраним украјинским предсједником Петром Порошенком.

Коментари / 0

Оставите коментар