Sankcije Rusiji katastrofalne za Nikoziju

Uzajamne investicije Kipra i Rusije od 100 mlijardi dolara i ekonomske veze između dvije zemlje mogle bi biti narušene ukoliko EU uvede treću rundu sankcija Moskvi zbog krize u Ukrajini, izjavio je kiparski ministar spoljnih poslova Joanis Kasulides.

Svijet 04.06.2014 | 15:07
Sankcije Rusiji katastrofalne za Nikoziju

Sankcije koje su EU i SAD uvele Moskvi zbog pripajanja Krima do sada su imale ograničen uticaj na Kipar, ali bi novi paket sankcija "izvršio katastrofalan uticaj na kiparsku ekonomiju i mnoge druge države EU", rekao je Kasulides agenciji Blumberg.

Kipar je najveći strani investitor u Rusiji, sa oko 69 milijardi dolara do kraja prošle godine, a ostrvo je druga najveća destinacija za ruske investicije od 33 milijarde dolara.

Niske poreske stope i sporazum koji sprečava dvostruko oporezivanje učinili su Kipar privlačnim odredištem za Ruse koji izmještaju novac iz svoje zemlje.

Lideri EU saopštili su prošle sedmice da neće uvesti dodatne sankcije Rusiji ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin pokaže spremnost da sarađuje sa novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Komentari / 0

Ostavite komentar